DE LA BRUXELLES, ROMANIA SE VEDE ALTFEL DECAT ESTE IN REALITATE

Share this
Duminica, 04/12/2011

 

Treburile companiei mele, de consultanta in afaceri, m-au condus in aceasta saptamana la Bruxelles, locul de unde rasare soarele european si de unde ni se stabileste destinul national.

Multe intalniri, dezbateri, mese oficiale, toate cu un singur numitor comun, referitor la tara noastra si anume, Romania este un stat important din Uniunea Europeana, respectat, in special pentru ca nu reprezinta o povara fiscala, de tip Grecia, detine zone turistice foarte frumoase si atragatoare, gen Transilvania, brandul national Dracula nelipsind din discutii.

Nici vorba de subiect care sa atinga categorii de populatie, care ne fac de ras pe strazile Uniunii Europene, semn ca realitatea este deja cunoscuta si nu mai implica intr-atat de mult Romania, intelegandu-se ca nu tara noasta este vinovata direct de crearea acestui flagel, care afecteaza linistea europeana si ne produce nelinisti, atunci cand ne argumentam in fata partenerilor europeni.

Inca nu realizez daca aceasta perceptie europeana este de bine sau de rau. Ne cunoastem foarte bine realitatile, stim ca Romania are o situatie financiara, fiscala si bugetara mai buna decat a colegelor din PIIGS, numai si numai pentru ca se afla intr-o hibernare prelungita, in care functiile ei economice, in special cele vitale, se afla la un nivel minim de functionare, la care consuma putine resurse monetare, numai cat sa palpie viata financiara in organismul economic, iar din respectivele resurse consumate o parte buna se indreapta, prin coruptie, spre buzunare private. Este extrem de dificil sa explici partenerilor europeni, in primul rand pentru ca nu vad de ce ar trebui sa o facem, atata timp cat ne putem complace in perceptia pozitiva despre noi, care pluteste pe holurile institutiilor Bruxellului, ca in Romania creativitatea economica, implicarea si determinarea in a obtine valoare adaugata, competitivitatea economica, altfel spus catalizatorul unei activitati economice eficiente, lipsesc aproape cu desavarsire, fiind compensate cu o delasare si neimplicare demne de alte zone ale lumii, lumea a 3 a, dupa cum ne este cunoscut din literatura de specialitate.

Daca Uniunea Europeana va adopta in curand si eu cred ca o va face, sistemul de uniune cu doua viteze, in care Romania sa se regaseasca, alaturi de partenerele de aceeasi dimensiune spirituala, in categoria a doua, din doua, atunci perceptiile eronate despre tara noastra nu ne vor mai deranja prea mult, iar noi ve vom vedea mai departe de viata, asa cum suntem obisnuiti, la foc mic.

Pana atunci, trebuie sa suportam ca altii ne vad mai harnici, mai competitivi, mai respectabili, mai, mai, decat suntem in realitate. Efortul nu este insa mare, chiar ne place, iar unii dintre noi, trisand, incearca sa obtina foloase necuvenite din aceasta perceptie eronata. Cu costuri, insa! Intodeauna cei care triseaza, mai devreme sau mai tarziu, platesc costurile!

Comentarii

Dumneavoastra

Dle Blanculescu sunteti penibil cum va gudurati pe linga "sefii actuali ai tarii" doar doar va vad si pe dvstra si va da acolo un job pe sus (vezi bagarea in seama ca prim ministru). Imi pare rau pt ca pe vremea cand ati avut functii MI SE PAREA CA SUNTETI VERTICAL:

Analiza situatiei actuale

O sa expun mai jos o scurta analiza a fenomenelor economice , financiare si sociale care au condus la actuala criza, la care mai marii lumii se pare ca “s-au incurcat”.
S-a ajuns la solutii “pompieristice” , la jumatati de masuri care sunt luate pe fondul haosului economic , financiar si in conditiile unei presiuni sociale care se va amplifica , cu consecinte imprevizibile , incalculabile.
Pe de alta parte, presiunea indusa de nivelul atins si dorinta de acelerare a fenomenului de globalizare /centralizare a deciziei economice si financiare , la nivel mondial ,pun gaz pe foc amplificand haosul actual .
Este clar ca, urmare esuarii sistemului socialist, dupa 1990 , omenirea s-a trezit intr-o situatie delicata din punctul de vedere al alegerii unui model economic-financiar care sa duca la evolutie.
In lipsa unui model credibil , majoritatea statelor foste socialiste au readoptat modelul capitalist, chiar salbatic (ex .Romania), revenire care A INSEMNAT INVOLUTIE, si a impins omenirea cu 100 in urma , dpdv al sistemului economico financiar ,cu rezultatele de astazi , in opinia mea perfect previzibile.
Dezmembrarea economiilor statelor foste socialiste, si extinderea salbatica a pietelor , la discretia multinationalelor, accentuarea luptei pentru reampartirea acestora (care a nascut conflicte militare deschise), a dus la o falsa prosperitate a statelor occidentale, cu conscintele actuale , pe fondul fetisizarii entuziaste a aderarii la UE si NATO a fostelor state socialiste .
In lipsa propunerii unui model economic coeerent , rezultat in urma unei analize economice profunde , factorii de decizie planetari, vor bajbai in continuare si vor aplica solutii inadecvate , care vor amplifica haosul si vor conduce la prabusirea inevitabila a sistemelor economice si financiare mondiale.
Totodata , pentru a putea diagnostica starea de fapt actuala, in vederea gasirii unor solutii corecte, este necesar sa ne distantam de asa zisele “teorii” economice , gen “perestroika”, “capitalism moral”etc.
Dar sa revenim…
Sa ajuns in situatia in care regula economiei globale este ca “NU MAI EXISTA NICI O REGULA”
Este usor de constatat ca nimic din ceea ce a insmnat pana astazi regula economica , financiara /fiscala ,nu mai este aplicabila sau nu se mai poate aplica .Incercam sa fortam o manusa sa intre pe laba piciorului.
Analizand declansarea actualei crize mondiale putem constata urmatoarele realitati :
1/ de 20 de ani , dupa prabusirea sistemului socialist ,multinationalele au acaparat economiile acestora , si in principal s-au indatorat cu sume imense, dupa care au fortat statele sa preia aceste datorii, ajungandu–se la criza asa ziselor “datorii suverane”, care automat pun in discutie renuntarea la suveranitatea nationala pentru rezolvarea lor prin institutii si organisme suprastatale.
2/ Lansarea monedei unice europene fara o pregatire prealabila a uniunii fiscale, caracteristica fiind déjà sintagma ”moneda nu poate functiona fara un stat”, coroborata cu lipsa unui control al deficitelor,in cadrul unui sistem coordonat a degenerat in indatorarea excesiva , si in opinia mea irecuperabila , a unor state.
3/ Trecerea in ultimii 20 ani la un liberalism financiar extrem si ridicarea aproape cvasitotala a controlului statal asupra pietelor financiare, concomitant cu extinderea utilizarii contractelor financiare derivate.
Toate aceste cauze au condus la declansarea actualei crize , care a inceput cu o criza imobiliara care sa amplificat si a degenerat intr-o criza economica urmata de una financiara , a pietelor financiare, care firesc au condus la zguduirea economiilor tuturor statelor lumii.
Dl Jaques Delors, spune foarte clar ce va urma : „Primul pas este ca pompierii sa stinga focul. Al doilea este creearea unei noi arhitecturi. Ambele sunt inevitabile”
Deci, majoritatea masurilor economice si politice din perioada urmatoare vor converge catre accelerarea concentrarii puterii pentru impunerea solutiilor de iesire din criza, si trecerea dupa cedarea suveranitatii statelor la Uniunile Multistatale integrate , cu govern unic si uniune fiscala si monetara , dupa care se vor adopta modelele economice Interunionale, ce vor prevesti pentru sfarsitul actualului secol Guvernul Interunional.
Ce se va intampla cu tara noastra in acest context?....
Ec . Carlo Dragomir
Va urma …..
PS Sper Dle I.Blanculescu sa avem o dezbatere din care sa se nasca solutii!
As fi onorat daca mi ati raspunde pe mailul meu carlodragomir@gmail.com
Cu respect

ROMANIA a invins CRIZA GRATIE GUVERNARII Emil BOC

PARIS – BUCURESTI – BERLIN

O delegatie PDL condusa de presedintele partidului, premierul Emil Boc, va participa, miercuri si joi, la la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Marsilia, le eveniment fiind asteptat si presedintele Traian Basescu.

“Congresul PPE, la care este asteptat si presedintele Traian Basescu, reuneste 16 sefi de stat si guvern din tari membre ale Uniunii Europene. Summit-ul din Franta incepe cu numai o zi inaintea Consiliului European din 8-9 decembrie, de la care se asteapta luarea unor decizii cheie pentru viitorul Uniunii Europene, pe fondul crizei datoriilor suverane”, se arata intr-un comunicat.

In a doua zi a Congresului PPE de la Marsilia, premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu participa la o reuniune restransa a liderilor de centru-dreapta din UE, dedicata pregatirii “crucialului” Consiliu European de la sfarsitul acestei saptamani, potrivit PDL.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vor fi prezenti la Marsilia pentru aceasta reuniune.

Din delegatia condusa de Boc mai fac parte :

– Roberta Anastase, prim-vicepresedinte al PDL si presedintele Camerei Deputatilor,
– Sorin Frunzaverde, prim-vicepresedinte al PDL,
– Teodor Baconschi, prim-vicepresedinte al PDL si ministru al Afacerilor Externe,
– Elena Udrea, vicepresedinte al PDL si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului,
– Anca Boagiu, vicepresedinte al PDL si ministru al Transporturilor si Infrastructurii,
– Sulfina Barbu, presedintele Organizatiei de Femei a PDL si ministru al Muncii, Familiei si Protectiei sociale, si
– Mihaela Popa, vicepresedinte al PDL.

Congresul PPE, la care sunt asteptati 1.000 de delegati din 39 de state, urmeaza sa adopte o serie de rezolutii referitoare la prezentul si viitorul Europei in contextul crizei economice.

“In proiectul de rezolutie ‘Europa spre progres’ (Moving Europe forward), PPE sustine implementarea unor reforme decisive pentru revenirea rapida la crestere economica sustenabila si intarirea disciplinei fiscale a uniunii monetare europene.

PPE este cel mai mare si influent partid la nivel european si include 74 de formatiuni politice de centru-dreapta din 39 de state europene.

Din PPE fac parte 16 sefi de stat si guverne din state membre ale Uniunii Europene, presedintii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European si 13 comisari ai executivului european”, precizeaza PDL.

BRAVO ROMANIA !!!

A Bruxelles si la BERLIn ROMANIA este vazuta precum elevul sarguincios si disciplinat.
Presedintele si guvernul Emil BOC sunt dati exemplu de urmat.

ROMANIA reprezita viitorul investitiilor straine in urmatorii ani.

BRAVO !!!

Analiza situatiei actuale

O sa expun mai jos o scurta analiza a fenomenelor economice , financiare si sociale care au condus la actuala criza, la care mai marii lumii se pare ca “s-au incurcat”.
S-a ajuns la solutii “pompieristice” , la jumatati de masuri care sunt luate pe fondul haosului economic , financiar si in conditiile unei presiuni sociale care se va amplifica , cu consecinte imprevizibile , incalculabile.
Pe de alta parte, presiunea indusa de nivelul atins si dorinta de acelerare a fenomenului de globalizare /centralizare a deciziei economice si financiare , la nivel mondial ,pun gaz pe foc amplificand haosul actual .
Este clar ca, urmare esuarii sistemului socialist, dupa 1990 , omenirea s-a trezit intr-o situatie delicata din punctul de vedere al alegerii unui model economic-financiar care sa duca la evolutie.
In lipsa unui model credibil , majoritatea statelor foste socialiste au readoptat modelul capitalist, chiar salbatic (ex .Romania), revenire care A INSEMNAT INVOLUTIE, si a impins omenirea cu 100 in urma , dpdv al sistemului economico financiar ,cu rezultatele de astazi , in opinia mea perfect previzibile.
Dezmembrarea economiilor statelor foste socialiste, si extinderea salbatica a pietelor , la discretia multinationalelor, accentuarea luptei pentru reampartirea acestora (care a nascut conflicte militare deschise), a dus la o falsa prosperitate a statelor occidentale, cu conscintele actuale , pe fondul fetisizarii entuziaste a aderarii la UE si NATO a fostelor state socialiste .
In lipsa propunerii unui model economic coeerent , rezultat in urma unei analize economice profunde , factorii de decizie planetari, vor bajbai in continuare si vor aplica solutii inadecvate , care vor amplifica haosul si vor conduce la prabusirea inevitabila a sistemelor economice si financiare mondiale.
Totodata , pentru a putea diagnostica starea de fapt actuala, in vederea gasirii unor solutii corecte, este necesar sa ne distantam de asa zisele “teorii” economice , gen “perestroika”, “capitalism moral”etc.
Dar sa revenim…
Sa ajuns in situatia in care regula economiei globale este ca “NU MAI EXISTA NICI O REGULA”
Este usor de constatat ca nimic din ceea ce a insmnat pana astazi regula economica , financiara /fiscala ,nu mai este aplicabila sau nu se mai poate aplica .Incercam sa fortam o manusa sa intre pe laba piciorului.
Analizand declansarea actualei crize mondiale putem constata urmatoarele realitati :
1/ de 20 de ani , dupa prabusirea sistemului socialist ,multinationalele au acaparat economiile acestora , si in principal s-au indatorat cu sume imense, dupa care au fortat statele sa preia aceste datorii, ajungandu–se la criza asa ziselor “datorii suverane”, care automat pun in discutie renuntarea la suveranitatea nationala pentru rezolvarea lor prin institutii si organisme suprastatale.
2/ Lansarea monedei unice europene fara o pregatire prealabila a uniunii fiscale, caracteristica fiind déjà sintagma ”moneda nu poate functiona fara un stat”, coroborata cu lipsa unui control al deficitelor,in cadrul unui sistem coordonat a degenerat in indatorarea excesiva , si in opinia mea irecuperabila , a unor state.
3/ Trecerea in ultimii 20 ani la un liberalism financiar extrem si ridicarea aproape cvasitotala a controlului statal asupra pietelor financiare, concomitant cu extinderea utilizarii contractelor financiare derivate.
Toate aceste cauze au condus la declansarea actualei crize , care a inceput cu o criza imobiliara care sa amplificat si a degenerat intr-o criza economica urmata de una financiara , a pietelor financiare, care firesc au condus la zguduirea economiilor tuturor statelor lumii.
Dl Jaques Delors, spune foarte clar ce va urma : „Primul pas este ca pompierii sa stinga focul. Al doilea este creearea unei noi arhitecturi. Ambele sunt inevitabile”
Deci, majoritatea masurilor economice si politice din perioada urmatoare vor converge catre accelerarea concentrarii puterii pentru impunerea solutiilor de iesire din criza, si trecerea dupa cedarea suveranitatii statelor la Uniunile Multistatale integrate , cu govern unic si uniune fiscala si monetara , dupa care se vor adopta modelele economice Interunionale, ce vor prevesti pentru sfarsitul actualului secol Guvernul Interunional.
Ce se va intampla cu tara noastra in acest context?....
Ec . Carlo Dragomir
Va urma …..