Deficitului bugetar real al Romaniei in anul 2011 nu va putea fi tintit la 4,4% din PIB

Share this
Miercuri, 16/02/2011

Deficitul bugetar al Romaniei se ridica la 7,5% din PIB la finalul anului 2010, daca se iau in calcul arieratele companiilor de stat, iar scaderea la 4,4% a deficitului in 2011, in conditiile in care Guvernul a anuntat ca arieratele la finalul anului vor fi zero, presupune o cerere de refinantare extrem de mare, a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, la postul public de radio.
'Daca am tine cont de arierate, de faptul ca acestea au o contributie, cred, de un punct, un punct si ceva procentual, la nivelul deficitului bugetar, ne vom da seama ca, de fapt, adevarata fata a deficitului bugetar de astazi din Romania nu este de 6,6%, ci este de, poate 7,5%, din punctul meu de vedere. Iar scaderea la 4,4%, in conditiile in care Guvernul a anuntat ca arieratele la finalul anului vor fi zero, inseamna pentru Romania o solicitare si o cerere de refinantare extrem de mare, care nu este compatibila cu capacitatea ei de a putea obtine resurse financiare. Deci din acest punct de vedere, arieratele capata o dimensiune extraordinar de importanta si sigur ca Jeffrey Franks si FMI au subliniat foarte clar ca arieratele la nivelul companiilor de stat au ajuns la 5% din PIB', a afirmat Ionel Blanculescu.
Pierderile companiilor de stat au crescut cu 34% in 2010, comparativ cu anul 2009, conform sursei citate.
'Daca ne gandim ca arieratele, in anul 2010, au fost in jur de 120 de miliarde de euro, iata, discutam de o cifra de 6 miliarde de euro. Aici intra toate datoriile neplatite de companiile de stat, pierderile acestora, care au crescut cu 34% fata de anul trecut. (...) Din acest motiv, in scrisoarea suplimentara de intentie la acord si in special la noul acord preventiv, companiile de stat zic ca vor reprezenta elementul principal de analiza si de executie si daca statul roman va dovedi ca va avea capacitati si capabilitati sa restructureze aceste companii de stat, sa faca ca arieratele si pierderile sa scada, pentru ca cu certitudine, la 6 miliarde de euro, nu cred ca ne vom gandi, coroborat cu ce am spus mai inainte, cu cererea de refinantare, care, daca va fi undeva, 3-3,5% din PIB', a precizat acesta.
Ionel Blanculescu ne-a spus: "Va trebui sa luam de undeva acesti bani. In 2011, avem de coborat de la un deficit real de 7,5-8%, cat am inregistrat in 2010, nu de la 6,5%, cat spun autoritatile, care nu au luat in calcul arieratele

Aerticol publicat de Agentia Nationala de Presa – Agerpres, 16.02.2011