"DEVENIM TINTA PERFECTA PENTRU UN ATAC MILITAR" - BURSA

Share this
Miercuri, 02/04/2014

La zece ani după ce am intrat în NATO, SUA cere întărirea bazei militare pe care o are la noi

Ţara noastră devine ţintă perfectă pentru un atac militar, este de părere Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.
     Domnia sa ne-a explicat: "Două evenimente majore au interferat, ieri, într-un mod nefericit, din punct de vedere al interpretării - aniversarea a zece ani de la intrarea ţării noastre în NATO şi solicitarea Ambasadei SUA din România pentru extinderea numărului de militari locaţi la noi cu 600 şi a tehnicii aferente cu avioane de luptă, cu certitudine ca reacţie la situaţia din Crimeea-Ucraina-Federaţia Rusă".
     Făcând referire la suplimentarea efectivelor americane în ţara noastră, Ionel Blănculescu opinează: "În acest moment complicat, comentariile şi poziţiile de fericire şi împlinire naţională mi se par deplasate".
     "Scutul antirachetă de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România, nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat, de pe nicio harta militară", ne-a spus domnia sa, continuând: "Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de nivel de trăi sporit".
     * Ponta: "România are datoria să asigure integritatea Moldovei, Georgiei şi Ucrainei"
     România se află, după 1989, într-o situaţie privilegiată de siguranţă şi are datoria, în regiune, să asigure integritatea Moldovei, Georgiei şi Ucrainei, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a zece ani de la aderarea la NATO.
     Şeful Guvernului a menţionat că forţele armate române şi toţi reprezentanţii României au contribuit la definirea unui profil strategic consolidat al ţării în NATO, prin asumarea de responsabilităţi şi racordarea rapidă la transformările la care a fost supusă Alianţa Nord-Atlantică.
     Premierul a adăugat că evenimentele recente din Crimeea şi Ucraina arată că securitatea trebuie întotdeauna întărită, România având o datorie fundamentală faţă de regiune, în primul rând pentru a asigura integritatea şi siguranţa Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi pentru a arăta tuturor aliaţilor din zonă că modelul urmat de România este cel corect şi eficient pentru a asigura o dezvoltare şi securitate de care ţările din regiune au nevoie.
     Parlamentul a adoptat, ieri, o declaraţie cu ocazia marcării a zece ani de la aderarea la NATO, în care ţara noastră se angajează să susţină în mod activ promovarea rolului Alianţei de furnizor de stabilitate şi este în continuare preocupată de contextul geopolitic actual "marcat de riscuri emergente".
     Declaraţia precizează: "Semnificaţia şi importanţa acestui moment ne apar cu atât mai evidente astăzi, când constatăm că ameninţări de securitate pe care le consideram de mult depăşite în plan european, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia, prin încălcarea dreptului internaţional, revin în prim-planul actualităţii. Aceste evoluţii îngrijorătoare, pe care România le condamnă cu fermitate, vin să reconfirme validitatea premiselor care au stat la baza aderării ţării noastre la NATO".
     Documentul asigură că România va acţiona pentru recunoaşterea NATO ca actor de securitate global, cu profil în creştere, cât mai atractiv pentru partenerii interesaţi, continuând să susţină, în mod activ, "promovarea rolului NATO de furnizor de stabilitate, promotor al reformelor şi cooperării regionale în vecinătatea imediată a României, în sinergie cu UE şi alte organizaţii globale şi europene".
     *  Băsescu: "Amestecul de lăcomie şi incompetenţă de care România suferă poate pune în pericol ţara"
     Amestecul de lăcomie şi incompetenţă de care România suferă, pe fondul situaţiei internaţionale actuale, "poate pune în pericol ţara", a spus, ieri, Traian Băsescu, în plenul reunit al Parlamentului.
     Preşedintele ţării a precizat: "Dacă până acum costul guvernării, prin deficite, îl reprezenta diluarea modernizării şi scăderea nivelului de trai, odată cu evenimentele din Ucraina, proasta guvernare poate pune în pericol stabilitatea ţării. Prin corupţie, prin incompetenţă, prin minciună, prin politizare sau prin deprofesionalizare, putem pune în pericol România, mai mult decât orice altă ameninţare".
     Ineficienţa diplomatică şi menţinerea regiunilor gri reprezintă un risc consistent la adresa securităţii regionale, este de părere şeful statului.
     Traian Băsescu a arătat, ieri, că actualul context regional, marcat de ameninţările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relaţie complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internaţional care se suprapun peste provocările din Afganistan, confirmă analiza României cu privire la pericolul din această zonă.
     "Trebuie asimilat adevărul că membrii NATO şi-au consolidat propria securitate în ultimul sfert de secol, oferind garanţii şi altor state dornice şi capabile să îşi asume atât drepturile, cât şi obligaţiile asimilate statutului de membru la NATO", a mai afirmat preşedintele ţării.
     Despre anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, şeful statului a arătat că trebuie să dialogăm în continuare cu Ucraina: "Trebuie să sprijinim forţele reformiste de la Kiev şi să oferim asistenţă. România susţine fără rezerve independenţa şi suveranitatea Ucrainei".
     La zece ani de NATO, Traian Băsescu a ţinut să menţioneze: "Relaţia noastră cu Statele Unite a făcut posibil scutul antirachetă de la Deveselu, relaţia cu SUA a făcut posibilă amplasarea de baze americane pe teritoriul României şi organizarea Summit-ului NATO de la Bucureşti. Relaţia cu SUA a făcut posibilă o angrenare fără precedent a structurilor militare şi de securitate ale României în angrenajul NATO".
     Plasarea României sub umbrela protectoare a NATO a favorizat intensificarea dezvoltării acestei ţări, opinează şeful statului, care a afirmat că aliaţii pot conta pe noi.
     *  Zgonea: "Baza de la Kogălniceanu are o capacitate maximă de 1.600 de militari"
     Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a citit, ieri, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de şeful statului Traian Băsescu privind solicitarea Ambasadei SUA de extindere a operaţiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.
     Oficialul a precizat că solicitarea Ambasadei SUA face referire la dislocarea, la aerodromul Mihail Kogălniceanu, a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force - Crises Response" cu până la 600 de militari, precum şi a unui un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice.
     Potrivit lui Valeriu Zgonea, citat de Mediafax, numărul total al militarilor americani destinaţi pentru operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu este de maxim 1.600 de militari.
     Preşedintele Camerei a menţionat că şeful statului Traian Băsescu a aprobat propunerile premierului Victor Ponta referitoare la solicitările părţii americane.
     Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, afirma, la 17 noiembrie 2013, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.
     Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat, în vara anului 2010, în noua bază în valoare de 50 de milioane de dolari din oraşul Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. 

http://www.bursa.ro/ionel-blanculescu-devenim-tinta-perfecta-pentru-un-a...