"DONALD TRUMP DECLARA RAZBOI GLOBALIZARII"- ZIARUL BURSA

Share this
Vineri, 20/01/2017

 Proiectul preşedintelui american Donald Trump, de oprire/înăbuşire a globalizării, ca fenomen şi deja legitate economică, este născut mort, va eşua, însă la costuri foarte mari pentru corporaţiile americane. 
     În lucrarea sa de referinţă, "Globalizarea, speranţe şi deziluzii", 2003, Joseph E. Stiglitz defineşte acest fenomen economic ca fiind "integrarea mai puternică a ţărilor şi populaţiilor acestora, ca urmare a reducerii semnificative a cos¬turilor de transport şi comunicare, a eliminării barierelor artificiale din calea circulaţiei bunurilor, serviciilor, capitalului, cunoştinţelor, un factor al bunăstării, cu potenţial de a aduce bogăţie tuturor. Globalizarea a făcut să scadă sentimentul izolării, resimţit în multe ţări în curs de dezvoltare, mulţi oameni din aceste ţări având acces la cunoaştere, într-o măsură mult mai mare decât cei mai bogaţi oameni din lume în urmă cu un secol. Globalizarea este determinată într-o foarte mare măsură de corporaţiile internaţionale, care nu deplasează numai capital şi bunuri între state, ci şi tehnologie. Globalizarea în sine nu este nici bună, nici rea, putând face foarte mult bine, pentru anumite ţări, sau foarte mult rău, pentru altele, semănând pentru acestea din urmă mai mult cu un dezastru total, conchidea Stiglitz, în urmă cu 14 ani.
     Pe de altă parte, astăzi, preşedintele Chinei, Xi Jinping, declară, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că, "globalizarea economiei nu este responsabilă pentru problemele lumii, deschiderea reprezentând o soluţie în faţa încetinirii economice, iar, alături de respingerea protecţionismului comercial, urmând să genereze mai multă încredere în economia globală. Mai mult, preşedintele Chinei consideră că protecţionismul comercial este similar cu situaţia unui blocaj, într-o cameră întunecată, acesta blocând vântul şi ploaia, dar, de asemenea, şi soarele şi aerul, recunoscând că procesul globalizării este o sabie cu două tăişuri, în condiţiile în care economia mondială nu poate fi făcută mai mare decât este. Preşedintele chinez precizează că este necesar ca procesul de globalizare să fie adaptat şi coordonat, pentru a dezamorsa efectele negative generate, pentru ca toate ţările să beneficieze de pe urmă acestuia. Mai mult, trebuie să se acţioneze pentru gestionarea corespunzătoare a procesului de globalizare, pentru a se promova cât mai multe dintre efectele pozitive şi pentru a reechilibra fenomenele economice.
     Peste cele două puncte de vedere de referinţă în domeniul globalizării, ca fenomen economic, iată, începând de astăzi, ziua învestirii noului preşedinte al SUA, Donald Trump, se aşază, sufocându-le efectiv, poziţia acestuia, tranşantă, fermă şi fără echivoc, împotriva globalizării, care a făcut ca America să piardă, sub conducerea predecesorilor, statutul de "Great", conducând la implacabilul "Make America Great Again!". Altfel spus, să înlocuim globalizarea cu protecţionismul/dirijismul/izolaţionismul de stat, singura cale de a readuce supremaţia economică a SUA, atât de ameninţată de China, în special, însă şi de state ale UE, cum ar fi Germania, în ultimii zece ani!
     Nerealizând că globalizarea este un fenomen economic general, cu germeni încă după al Doilea Război Mondial, deci în urmă cu 72 de ani, preşedintele SUA pleacă la un război pierdut deja, înainte de a începe, care însă va influenţa negativ mari corporaţii americane, puse în situaţia schimbării intempestive, peste noapte, a întregii lor strategii, după zeci de ani în care acestea s-au dezvoltat şi şi-au creat modele de evoluţie extrem de solide şi eficiente, verificate şi consolidate în timp.
     Pe de-o parte, o dovadă directă şi rapidă a susţinerii de mai sus, şi, pe de altă parte, un efect negativ evident, subsecvent, îl reprezintă, bazat pe nesiguranţa rezultatului, dorinţa liderului american de a fi urmat cât mai repede şi de alte state, pe acest drum înfundat, încurajând mişcările populiste şi extremiste din state de genul Marea Britanie/Brexit, Franţa, Ungaria etc. împotriva globalizării şi în favoarea protecţionismului şi naţionalismului de stat.
     Ar fi cel puţin două exemple pe care Donald Trump ar putea să le înţeleagă, pe unul mai greu, iar pe celălalt mai uşor, de fenomene care nu pot fi combătute, înlăturate, eliminate, reduse, la fel cum este globalizarea, ele fiind deja legităţi, care există şi se respectă, cu sau fără voia conducătorilor vremelnici de state, orice ar întreprinde aceştia împotriva lor, primul - mai dificil de înţeles pentru domnia sa - reprezentându-l ciclicitatea economică, cu cele patru faze ale acesteia, care se repetă cu regularitate la un număr de ani, aproximativ zece, "again and again and again", iar al doilea - foarte uşor de înţeles pentru modul de gândire al acestuia - fiind cel al gravitaţiei, care oricât s-ar încerca să fie modificat, redus sau oprit, nu se poate.
     Asemeni globalizării, care are şi bune şi rele, aşa şi gravitaţia are şi bune şi rele. Gândiţi-vă câte industrii se bazează pe forţa gravitaţională! Una ar fi industria auto - deja sub tirul noului preşedinte american, în timp ce aviaţia, de exemplu, funcţionează pe înfrângerea gravitaţiei. Pentru a putea coborî cu un lift din Trump Tower, este necesară reducerea atracţiei gravitaţionale, instalându-se un motor care să se ocupe de ajungerea lină la sol. Şi pentru reducerea efectelor negative ale globalizării se impun anumite măsuri de corecţie, adaptare, ajustare, existând o similitudine perfectă între aceste fenomene, din care Donald Trump ar trebui să înveţe câte ceva şi să se oprească dintr-o utopie la început de drum prezidenţial.
     În concluzie, proiectul preşedintelui american Donald Trump, de oprire/înăbuşire a globalizării, ca fenomen şi deja legitate economică, este născut mort, va eşua, însă cu costuri foarte mari pentru corporaţiile americane, supuse deja presiunii şi şantajului acestuia, în a renunţa şi a se întoarce acasă, după zeci şi zeci de ani de expansiune mondială, spre mai bine pentru ele. 
     Există, probabil, ceva predestinat la preşedinţii americani la început de drum - aşa după cum preşedintele Barack Obama, în loc să sancţioneze creatorii crizei financiare din anul 2008, i-a recompensat, aceştia devenind şi mai puternici şi aducând astăzi SUA într-o poziţie cu mult mai gravă decât atunci, chiar dacă, aparent, situaţia ar putea să arate altfel, aşa şi noul preşedinte american Donald Trump îşi începe mandatul într-un mod lamentabil, luptându-se cu principii/fenomene/legităţi, pe care nicio forţă, cu atât mai puţin una de ordin politic, nu le poate frânge şi înfrânge.
     Există şi o ironie a sorţii de om de afaceri şi apoi politician a lui Donald Trump - acesta urăşte globalizarea şi va lupta împotriva acestui fenomen, care l-a creat, i-a dat viaţă şi l-a menţinut în viaţă, din punct de vedere economic, care a făcut din noul preşedinte american ceea ce este din punct de vedere al afacerilor sale globalizate la greu, prin cele mai importante zone ale pământului: China, Honduras, Vietnam, Bangladesh, Turcia, India, Olanda, Indonezia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud şi Mexic, în domenii precum cazinouri, terenuri de golf, construcţii - turnuri, fabrici de îmbrăcăminte etc.
     Iar, ca încununare a respectivei ironii cu gradul corespunzător de ipocrizie, două din cele trei soţii ale lui Donald Trump sunt născute în afara Statelor Unite ale Americii, în străinătate.  

http://www.bursa.ro/trump-intra-azi-in-casa-alba-donald-trump-declara-ra...