DUPĂ CE TRUMP A RECUNOSCUT IERUSALIM DREPT CAPITALĂ A ISRAEL Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte, astăzi, de urgenţă-BURSA.RO

Share this
Vineri, 08/12/2017
 * Iulian Chifu: "Tabla de şah este răsturnată şi se vor reseta şi alianţe, şi alinieri şi aşezări ale diferiţilor actori din regiune"
     * Ionel Blănculescu: "Decizia lui Trump - o manifestare de forţă"
       Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă, astăzi, ca să discute despre recunoaşterea unilaterală de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului, a precizat pentru AFP preşedinţia japoneză a Consiliului, potrivit Agerpres. Reuniunea a fost cerută de opt din cele 15 ţări care fac parte din Consiliul de Securitate. Este vorba de patru ţări europene (Suedia, Franţa, Italia şi Marea Britanie), două sud-americane (Bolivia şi Uruguay) şi două africane (Egipt şi Senegal).
     Aceste state au cerut ca reuniunea să fie deschisă cu un discurs al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care, miercuri, şi-a reiterat opoziţia pe care a exprimat-o de la preluarea funcţiei în ianuarie faţă de "orice măsură unilaterală". Statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decât printr-o "negociere directă" între israelieni şi palestinieni, a mai spus şeful ONU, precizând: "Nu există alternativă la soluţia cu două state în care Ierusalimul este capitală a Israelului şi a Palestinei.
     Ambasadorul Boliviei la ONU, Sacha Soliz, a spus că decizia SUA contravine dreptului internaţional şi rezoluţiilor Consiliului de Securitate. În Rezoluţia 2334, adoptată la 23 decembrie 2016, Consiliul de Securitate "subliniază că nu va recunoaşte nicio modificare a frontierelor de la 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, cu excepţia celor convenite de părţi pe calea negocierilor". Statele Unite, conduse atunci de preşedintele democrat Barack Obama, s-au abţinut, permiţând adoptarea acestei rezoluţii.
     * Iulian Chifu: "Faptic, nu se întâmplă nimic pentru moment, dar, simbolic, înseamnă foarte mult" 
     Iulian Chifu, preşedintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, este de părere că decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalim drept capitală a Israelului nu va marca o schimbare majoră în politica Washingtonului în Orientul Mijlociu pentru că legea este adoptată din 1995, în contextul negocierilor privind procesul de pace din zonă. Domnia sa ne-a declarat: "Legea a fost prorogată spre aplicare de preşedinţi succesivi ai Statelor Unite, pentru a rămâne într-o ambiguitate constructivă, a o folosi ca instrument, dar a nu trece la aplicarea ei. 
     Modificarea substanţială este faptul că s-a semnat şi că intră în vigoare. Inclusiv ordinul de mutare a Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Această mişcare fusese anunţată şi în campania electorală de către Donald Trump. 
     Faptic, nu se întâmplă nimic pentru moment, dar, simbolic, înseamnă foarte mult şi deja aţi văzut reacţiile internaţionale. 
     Din punctul de vedere al efectelor, este o lovitură extrem de importantă, menită să tulbure fundamental regiunea, respectiv situaţia de pe teren. Practic, tabla de şah este răsturnată şi se vor reseta şi alianţe, şi alinieri şi aşezări ale diferiţilor actori din regiune. 
     Speranţa mea este ca Statele Unite să fi făcut evaluarea acestui eveniment, adică să ştie care este şi pasul următor. Problema nu este să creezi o turbulenţă sau cutremurări în sistem, cum e cazul actualei decizii, ci cum reechilibrezi, cum reaşezi lucrurile pentru a relansa procesul de pace. 
     Ori aici există formule prin care, de exemplu, ar putea să rebalanseze relaţia pe baza unui avantaj dat către palestinieni, deşi e de văzut dacă se face un asemenea pas. În orice caz situaţia trebuie gestionată. 
     O să avem o perioadă foarte complicată, momentul de emoţie care va fi probabil o lună - două -trei va fi extrem de turbulent. Este de văzut, ulterior, cum se aşază lucrurile şi în ce direcţie încep să se mişte. Pentru că e prematur să spunem, dincolo de impactul emoţional, cum vor arăta lucrurile şi cum vor merge mai departe". 
     Referitor la posibilitatea izbucnirii unor revolte în zonă, Iulian Chifu ne-a declarat: "Simplul fapt că, astăzi (n.r. ieri), Israel a introdus o majorare a capabilităţilor militare în Cisiordania arată că ştie că vine un cutremur, o revoltă palestiniană, că poate avea şi fenomen de natură teroristă. Nu ştim care este întinderea acestei reacţii de factură emoţională şi evident agresivă ca efect al modificărilor intervenite acum. Ceea ce putem spune cu certitudine este că principalele costuri, din păcate, le va lua populaţia israeliană, pentru că ei sunt în prima linie, în apropierea zonei respective".
     * Ionel Blănculescu: "Declaraţia unilaterală a Preşedintelui SUA - considerată la nivel mondial, de către vocile care contează, imatură, inacceptabilă, iraţională"
     Declaraţia unilaterală a Preşedintelui SUA, neacceptată de către majoritatea statelor lumii, este considerată la nivel mondial, de către vocile care contează, imatură, inacceptabilă, iraţională, în afara oricărei judecăţi politice acceptabile la nivelul Regiunii în cauză şi a momentului în care ne aflăm - 2017, consideră consultantul în investiţii Ionel Blănculescu. Domnia sa ne-a declarat: "Reprezintă în fapt o manifestare de forţă, în contextul în care imaginea în prezent a Preşedintelui SUA este puternic afectată de aproape primul an de mandat, extrem de controversat şi nepotrivit pentru modul în care SUA sunt astăzi construite.
     Probabil Preşedintele SUA consideră că va abate atenţia de la cinismul revoluţiei fiscale, aşa după ea este considerată de marele public din SUA sau de la gravele pericole de război nuclear care ameninţă pacea mondială, într-un moment în care prea puţini se mai aşteptau că astfel de pericole pot reveni la nivelul societăţii globale. Ţinerea în şah a SUA de către subdezvoltata şi primitiva Coree de Nord reprezintă pentru fiecare american o povară greu de dus şi acceptat în planul mândriei naţionale, aspect de care este de asemenea răspunzător Preşedintele Donald Trump şi pentru care o astfel de ripostă la nivel diplomatic, chiar nefastă şi neavenită fiind, mai lasă un răgaz în ceea ce priveşte reacţia publică americană faţă de greu de crezuta lipsă de respect din partea statului nord coreean în faţa liderului mondial, în special în ceea ce priveşte forţa şi puterea militară. Totodata, ameninţările din ce în ce mai mari în scandalul anului şi anume influenţarea alegerilor prezidenţiale de către forţe străine statului american, odată cu mărturii din ce în ce mai ameninţătoare şi iminente, toate cumulate au făcut probabil necesar un demers de acest fel şi magnitudine, care să mai abată atenţia publică de la respectivele subiecte, spre unele chiar dacă cu caracter exploziv, însă exterioare SUA.
     În limbajul de specialitate, o astfel de declaraţie, făcută în prime time de către Preşedintele SUA, s-ar putea foarte bine încadra în manualul de manipulare publică globală, capitolul diversiune şi intoxicare".
     * Ambasada Israelului la Bucureşti: "Israelul rămâne angajat să garanteze libertatea de cult pentru evrei, creştini şi musulmani deopotrivă"
     Oficialii Ambasadei Israelului la Bucureşti ne-au transmis: "Îi mulţumim Preşedintelui Donald Trump pentru decizia curajoasă şi corectă de a recunoaşte capitala Statului Israel la Ierusalim. Ierusalimul este de 3000 de ani capitala poporului evreu, iar la momentul înfiinţării Statului Israel, în urmă cu 70 de ani, guvernul l-a ales drept capitală. 
     De fapt, de la exilarea evreilor de pe pământul strămoşesc în urmă cu 2000 de ani, Ierusalimul nu a mai fost capitala niciunui alt popor. Această declaraţie are o importanţă istorică deosebită deoarece recunoaşte faptul că Ierusalimul este inima tradiţiei, istoriei şi religiei iudaice. Este un pas esenţial pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care să nu implice Ierusalimul drept capitală a Israelului. Israelul cheamă toate ţările care doresc pacea să se alăture Statelor Unite în a recunoaşte capitala la Ierusalim şi a muta ambasada acolo. În ceea ce priveşte status quo-ul locurilor sfinte, Israelul rămâne angajat să garanteze libertatea de cult pentru evrei, creştini şi musulmani deopotrivă, în speranţa că vecinii noştri din lumea arabă vor vedea Ierusalimul ca pe un simbol al păcii".
     * Rusia îşi exprimă îngrijorarea după decizia lui Donald Trump privid Ierusalimul
     Rusia a declarat, ieri, că este "foarte îngrijorată" în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a cerut tuturor părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian să dea dovadă de reţinere şi să apeleze la dialog, relatează AFP. "Moscova este foarte îngrijorată de decizia anunţată la Washington", a afirmat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, adăugând că se teme de consecinţe grave pentru întreaga regiune: "O soluţionare corectă şi sigură a conflictului israeliano-palestinian trebuie realizată pe o bază juridică internaţională, ţinând seama de rezoluţiile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU, care prevăd soluţionarea tuturor aspectelor legate de statutul final al teritoriilor palestiniene, inclusiv problema delicată a Ierusalimului, în cadrul negocierilor directe israeliano-palestiniene. Facem apel la toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere şi să renunţe la acţiuni necontrolate". Ministerul rus a cerut totodată discutarea chestiunii "accesului liber al tuturor credincioşilor la locurile sfinte ale Ierusalimului".
     Rusia, membru al Consiliului de Securitate al ONU şi al Cvartetului pentru Orientul Apropiat, susţine, potrivit Ministerului rus de Externe, o "existenţă sigură şi paşnică a Israelului în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional, precum şi realizarea speranţelor poporului palestinian prin crearea unui stat independent propriu".
     * Preşedintele francez "dezaprobă" decizia lui Trump privind Ierusalimul şi va spune acest lucru la ONU
     Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în Qatar, a declarat, ieri, că "dezaprobă" anunţul preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, o decizie care "contravine rezoluţiilor Consiliului de Securitate" al ONU, informează AFP.
     Franţa îşi va reitera poziţia în faţa Consiliului de Securitate ce se reuneşte de urgenţă vineri, a spus Macron, amintind că Parisul pledează pentru "soluţia a două state, cu frontiere recunoscute pe plan internaţional şi având fiecare Ierusalimul drept capitală", soluţie la care trebuie să se ajungă după o negociere între israelieni şi palestinieni.
     "Statutul Ierusalimului este o problemă de securitate internaţională", a declarat Macron, adăugând că oraşul "trebuie să aibă un statut sub egida Naţiunilor Unite".
     * Israelul desfăşoară întăriri în Cisiordania
     Armata israeliană a anunţat, ieri, că a hotărât să desfăşoare forţe suplimentare în teritoriul palestinian ocupat Cisiordania, în urma deciziei anunţate de preşedintele american Donald Trump.
     O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a indicat că în Cisiordania vor fi trimise batalioane suplimentare şi alte forţe sunt pregătite să intervină, în contextul în care există temeri că anunţul lui Trump ar putea duce la violenţe. Responsabila israeliană nu a precizat efectivele totale avute în vedere în acest sens.
     "Pe baza concluziilor evaluării situaţiei de către Statul Major, s-a decis întărirea forţelor cu un număr de batalioane în regiunea Iudeea şi Samaria (...) şi sunt pregătite forţe suplimentare de rezervă, în cadrul măsurilor vizând asigurarea capacităţii Forţelor de autoapărare israeliene de a răspunde prompt la posibile evoluţii", a arătat armata israeliană, folosind termenul biblic pentru Cisiordania.
     Ieri, după decizia lui Trump, mişcarea islamistă Hamas a făcut apel la o nouă revoltă populară a palestinienilor. 
     "Nu putem face faţă politicii sioniste susţinute de SUA decât prin lansarea unei noi intifada", a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs susţinut în Fâşia Gaza, calificând totodată anunţul preşedintelui american drept o "declaraţie de război".
     * Erdogan: Decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului aşază regiunea într-un "cerc de foc"
     Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, ieri, că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump aşază regiunea Orientului Mijlociu "într-un cerc de foc", relatează Reuters şi AFP. "A lua o asemenea decizie pune lumea şi în special regiunea într-un cerc de foc", a declarat Erdogan reporterilor şi susţinătorilor săi pe aeroportul din Ankara, înainte de a pleca în Grecia într-o vizită oficială.
     Preşedintele turc a subliniat că decizia anunţată miercuri de liderul de la Casa Albă "desconsideră complet" rezoluţia din 1980 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite privind statutul oraşului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de către Israel.
     Sute de persoane au manifestat miercuri zgomotos, dar paşnic în faţa consulatului american din Istanbul împotriva deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Un miting similar a avut loc şi în faţa ambasadei SUA din Ankara, unde manifestanţii au afişat fotografii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
     * Iranul avertizează că decizia lui Trump va provoca o "nouă Intifada"
     Iranul a denunţat decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi a avertizat că această decizie ar putea provoca "o nouă Intifada", sau revoltă palestiniană, informează AFP.
     Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran a denunţat într-un comunicat "o provocare şi o decizie nechibzuită din partea SUA (...) care va duce la o nouă Intifada şi va împinge la comportamente mai radicale şi prin urmare la furie şi violenţă".
     Decizia lui Trump este "o încălcare clară a rezoluţiilor internaţionale", a adăugat MAE iranian într-un comunicat, care apreciază că Ierusalimul este "o parte integrantă a Palestinei".
     "Iranul condamnă acest demers cu putere şi cere comunităţii internaţionale, ţărilor influente şi în special ţărilor musulmane să împiedice aplicarea acestei decizii a SUA, de pe urma căreia beneficiază doar regimul sionist, pentru a păstra stabilitatea în regiune", se mai menţionează în comunicat.
     La 28 septembrie 2000, o vizită controversată a şefului dreptei israeliene Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est a provocat începerea celei de-a doua Intifade împotriva ocupaţiei israeliene. Prima Intifadă a izbucnit în decembrie 1987.
 
http://www.bursa.ro/dupa-ce-trump-a-recunoscut-ierusalim-drept-capitala-a-israel-consiliul-de-securitate-al-onu-se-re...&s=international&articol=336802.html