EMOŢIA EUROPEANĂ - IONEL BLĂNCULESCU - BURSA.RO

Share this
Miercuri, 19/03/2014

"În două săptămâni vom vedea măsuri de anti-retorsiune din partea Rusiei"

 *  "Pieţele sunt în aşteptări, fluxurile sunt foarte active, transferurile de capital continuă, iar băncile vor avea de suferit"
       În circa două săptămâni vor surveni măsuri de anti-retorsiune din partea Rusiei, ca răspuns la măsurile de retorsiune la care apelează acum SUA şi UE faţă de Federaţia Rusă, este de părere Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta.
     Domnia sa ne-a spus că pieţele financiare sunt în aşteptări, fluxurile sunt foarte active, transferurile de capital continuă, fiind retraşi bani din SUA şi UE către Federaţia Rusă şi dinspre Federaţia Rusă către Singapore.
     O companie mare din zonă poate deţine peste 80 de miliarde dolari în bănci din Europa, iar retragerile de capital pun probleme băncilor vizate, potrivit domniei sale.
     Ionel Blănculescu susţine: "Zecile de miliarde de euro şi dolari retrase din conturile instituţiilor bancare trebuie refinanţate, întrucât băncile plasează banii, nu îi ţin în conturi. Costurile cu refinanţarea au devenit foarte mari, iar refinanţările se fac destul de greu. Este un efect în lanţ, putându-se ajunge chiar la bail-in. Suntem în momentul zero al escaladării situaţiei din punct de vedere financiar şi economic şi nu văd niciun fel de revenire la normal a modului în care acţionează cele două puteri".
     Domnia sa opinează că niciodată UE nu se va extinde până la graniţele Rusiei şi "niciun stat de la graniţa cu ruşii nu va intra în Uniunea Europeană, oricâte documente s-ar semna în acest sens".
     Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) considera ca afacerile vor continua sa se deruleze: "Nici ruşii nu vor opri gazul catre Europa, nici companiile nu se vor închide. Probabil vor fi întâmpinate dificultăţi de transport, la vamă, din punct de vedere geo politic situaţia putându-se agrava oricând. Nu pot fi blocate toate companiile cu capital mixt unde sunt implicaţi şi ruşii. Pentru ţările mici, cum ar fi Moldova, pot apărea, însă, măsuri foarte dure".
     În opinia domniei sale, România trebuie să încerce să aibă relaţii cât se poate de bune cu Rusia.
     *  Blănculescu: "Discursul lui Putin - cel mai rece duş pentru Europa şi SUA"
     Discursul lui Vladimir Putin este cel mai rece duş pentru Europa şi SUA, cea mai profundă lecţie pe care o puteau primi aceste puteri, consideră Ionel Blănculescu.
     Domnia sa susţine: "Putin a dat răspunsuri la toate întrebările, de la momentul zero până la final. A dat exemplul recunoaşterii Kosovo. Aceste două părţi care critică astăzi referendumul din Federaţia Rusă apărau, la momentul respectiv, poziţia celor din Kosovo. De asemenea, Putin a dat exemplul unificării Germaniei, în 1990, când cele două puteri şi-au dat girul pentru acest fapt. Acum, Germania reacţionează. Toate elementele din discursul de astăzi (n.r. ieri) sunt bazate pe realitatea din teren şi arată dubla măsură şi ipocrizia celor două zone. Discurul lui Putin este o lecţie care, probabil, va fi dezbătută şi la facultăţile de politologie.
     Risposta SUA a fost una puerilă şi prostească - vicepreşedintele SUA a anunţat că activitatea militară din jurul Rusiei se va intensifica, fiind trimise 14 avioane de luptă în Ucraina şi Rusia. Este o concepţie infantilă de răspuns la o explicaţie atât de complexă. Este aproape greu de crezut că astfel de state pot acţiona de o asemenea manieră. Politicienii, care nu sunt interesaţi decât de voturi, râcâie situaţia explozivă pentru ca aceasta să treacă la un nivel şi mai ridicat de periculozitate. Probabil că se va escalada într-un conflict militar. UE ar trebui să fie mai atentă, nu ar trebui să mai stea în remorca SUA".
     Potrivit domnului Blănculescu, de ieri, Rusia se află într-o altă stare. Dacă Federaţia Rusă renunţă la hotărârea de ieri, va fi creat cel mai mare precedent din istorie în raport cu tot ceea ce o înconjoară, ne-a mai spus Ionel Blănculescu.
     Domnia sa consideră că România trebuie să fie rezonabilă, să aştepte şi să adopte cele mai bune măsuri pentru atenuarea efectelor pe care mişcările externe le-ar putea avea pe piaţa noastră, "întrucât, la un moment dat, Rusia şi SUA se vor împăca, dar vor rămâne resentimente pentru toate ţările mici care s-au implicat atunci când nu era cazul".
     Potrivit lui Ionel Blănculescu, dacă, acum, România nu se va abţine, s-ar putea să vină momentul când va trebui să achite nota de plată. 

     Putin linişteşte pieţele
     *  Scad cotaţiile metalelor preţioase, în condiţiile reducerii cererii de plasamente sigure
     Preţul aurului a înregistrat ieri, la bursa din SUA, cel mai important declin din ultimele şase săptămâni, pe fondul detensionării pieţelor cu privire la situaţia din Ucraina.
     Investitorii şi-au redus plasamentele sigure după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că nu vrea să despartă Ucraina după alipirea peninsulei Crimeea la ţara sa. Amintim că, în ziua precedentă, temerile legate de disputa privind Crimeea, în urma referendumului care a stabilit anexarea sa la Rusia, au generat avansul cotaţiei aurului până la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.
     Preţul aurului cu livrare în aprilie a coborât cu 1,1% ieri, la ora 11.08, la Comex New York, ajungând la 1.357,60 dolari uncia. Luni, cotaţia a urcat la 1.392,60 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din 9 septembrie.
     "Prima generată de Ucraina (n.r. - pe piaţa aurului) se ofileşte", afirmă, conform Bloomberg, Phil Streible, senior broker la "R.J. O'Brien & Associates" din Chicago. Acesta a menţionat că declinul cotaţiei metalului galben este determinat şi de aşteptarea deciziei din reuniunea de politică monetară a băncii centrale (Federal Reserve - Fed), programată să se încheie astăzi. Pieţele anticipează că Fed va hotărî continuarea reducerii achiziţiilor lunare de obligaţiuni, date fiind cele mai recente evoluţii înregistrate de inflaţie şi piaţa imobiliară. În decembrie 2013 şi ianuarie 2014, Fed a decis reducerea cu câte 10 miliarde dolari a programului de achiziţii de obligaţiuni, care a ajuns la 65 de miliarde dolari/lună.
     Anul acesta, cotaţia aurului a urcat cu 13%, pe fondul turbulenţelor din Ucraina şi al încetinirii creşterii economiei Chinei, cel mai mare consumator de profil la nivel mondial. Avansul a venit după ce, în 2013, preţul a înregistrat cel mai important declin din 1981. Menţionăm că, tot ieri, preţul argintului cu livrare în luna mai a coborât cu 2,8% la ora 11.07, la Comex, atingând 20,82 dolari uncia.
     La New York Mercantile Exchange, preţul platinei cu livrare în aprilie a scăzut cu 0,2% la ora 11.32, la 1.463,38 dolari uncia.

http://www.bursa.ro/emotia-europeana-ionel-blanculescu-in-doua-saptamani-vom-vedea-masuri-de-anti-retorsiune-din-partea-rusiei-232310&s=politica&articol=232310.html