Impozitarea averii nejustificate cu 16% nu se va putea realiza

Share this
Joi, 03/03/2011

"Infiintarea unui birou pentru confiscarea averilor ilicite dovedeste acest lucru"
Masura propusa si adoptata de Guvern, de impozitare a averii nejus-tificate cu 16%, este o imensa gafa, considera Ionel Blanculescu, fostul ministru al Controlului din guvernarea Nastase, in prezent presedintele companiei "Consultanta si investigatii financiare".
In schimb, interventia Fiscului in identificarea averilor ilegale, prin crearea unui departament specializat, dupa modelul american, este benefica, opineaza domnia sa, adaugand: "Am fost contrazis de Guvern si ANAF, atunci cand am spus, inca din august 2010, ca impozitarea averilor dobandite ilicit este o imensa gafa.
Infiintarea unui birou pentru confiscarea averilor nejustificate, si nu a unui birou de impozitare cu 16% a acestor averi si apoi de eventuala confiscare, vine sa confirme ca am avut dreptate. Cand o avere este declarata total sau partial nejustificata in instanta, printr-o decizie definitiva si irevocabila, in secunda urmatoa-re intervine legea penala. Partea de avere nejustificata este confiscata in totalitate. Cum ar putea, astfel, sa intervina Fiscul si sa < confiste >, printr-o impozitare prealabila, numai 16% dintr-o avere dobandita ilegal? Cum ar fi sa impozitam rezultatul traficului de droguri, cu armament sau de carne vie?"
Pe de alta parte, odata cu aplicarea impozitului, statul ar legaliza produsul infractiunii, printr-un soi de amnistie fiscala, considera reprezentantul "Consultanta si investigatii financiare".
Marti, Ministerul Justitiei a trans-mis, printr-un comunicat de presa, ca a infiintat un Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene, in colaborare cu autoritatile americane. Biroul va confisca averile dobandite prin coruptie si crima organizata.

Articol publicat in Ziarul Bursa, 03.03.2011