Investitorii din zona Golfului nu vor investi in Romania

Share this
Joi, 10/03/2011

Presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence, Ionel Blanculescu, considera ca investitorii din zona Golfului nu vor veni in Romania din cauza faptului ca in aceste state nu exista impozite si taxe.
Este inutil sa incercam sa atragem investitori din zona Golfului, pentru ca ei nu vor veni in Romania, asa cum nu au venit nici pana acum, din cauza sistemului fiscal diferit din aceste state, unde nu exista impozite si taxe. Solutia ar fi sa incercam sa atragem niste imprumuturi obligatare din partea statelor din Golf si din tarile BRIC', a declarat miercuri pentru AGERPRES, presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence, Ionel Blanculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
Faptul ca in Romania nu exista nici un investitor major din zona Golfului este cauzat de sistemul fiscal diferit din aceste state, unde nu exista impozite si taxe.
'Vorbim de doua culturi fiscale diferite, una este cea romaneasca, europeana si chiar mondiala, cealalta este cea din aceste zone foarte bogate, in care nu apare elementul fiscal. Este clar ca nu ai cum sa faci un astfel de investitor sa vina in Romania, cand aici plateste peste 50% taxe si impozite', a spus Ionel Blanculescu, care a adaugat ca nici investitorii romani nu pot patrunde pe piata statelor din Golf, unde exista capital din abundenta pe piata, motiv pentru care se selecteaza numai firme de varf, romanii putand, cel mult, sa devina subcontractori.
Singurul domeniu din Romania care prezinta interes pentru statele din Golf este invatamantul din sectorul petrol-gaze, considera consultantul financiar.
'Pe de alta parte insa, asa cum am mai spus, una dintre masurile eficiente pentru dezvoltarea economiei este restabilirea relatiilor comerciale si de incredere cu Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Bahrein si Kuweit, respectiv cu Brazilia, Rusia, India si China. Mie mi se pare ca Romania ar trebui acum sa emita obligatiuni, pe care sa le vanda celor cinci state din zona Golfului, contra unei sume de circa 20 de miliarde de euro, obligatiuni care pot fi transformate in imprumuturi obligatare. Imprumutul obligatar este cel in cadrul caruia obligatiunile, ajunse la scadenta, se convertesc in actiuni, deci nu se mai platesc niciodata', a explicat Ionel Blanculescu.
Emisiunea ar trebui sa fie facuta cu preponderenta pentru Emiratele Arabe Unite, care sunt cele mai bogate, pentru Qatar, apoi pentru Kuweit, Bahrein si Oman. 'Finantatorii din acea zona sunt obisnuiti cu astfel de instrumente, cu care se duc oriunde doresc sa investeasca in lume. Desigur, actiunile trebuie sa fie in niste companii foarte puternice ale statului emitent, create chiar cu banii luati prin emisiunea de obligatiuni', a afirmat presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence.
Dintre domeniile care i-ar putea interesa pe oamenii de afaceri din zona Golfului, Ionel Blanculescu a amintit constructia de infrastructura de transport.
'Sa spunem ca o suma de cinci miliarde de euro dintre cele 20 de miliarde imprumutate sunt destinate constructiei autostrazii care ne leaga de Europa. Conditia este ca toti acesti bani sa fie folositi numai in investitii care aduc inapoi valoarea initiala si creaza si profit. Nici un ban dintr-un astfel de imprumut obligatar nu poate fi utilizat pentru pensii sau salarii. Revenind la exemplul cu autostrada, aceasta ar trebui sa fie impartita pe mai multe tronsoane, astfel incat sa fie gata in circa doi ani. Compania care se ocupa de acest proiect gestioneaza autostrada, dupa finalizarea acesteia, cu tot ce implica aceasta gestionare: taxe, benzinarii, magazine, supermarketuri, publicitate si alte activitati care genereaza profit, iar detinatorul obligatiunilor devine actionar la respectiva companie, care este un centru de profit', a precizat Ionel Blanculescu.
Cu aceasta metoda, investitorii din zona Golfului intra in afaceri in toata lumea, dar toate taxele si impozitele sunt platite de respectiva companie, fara ca investitorul, devenit actionar, sa aiba el insusi ceva de platit.
'Acesta este adevaratul mecanism prin care Romania poate beneficia de capitalul provenit din zona Golfului, nicidecum sa ne asteptam la investitii directe. Metoda poate fi aplicata si in tarile din grupul BRIC. Brazilia musteste de bani la ora aceasta, ei ii plaseaza oriunde pot, dar plasarea se face sub acesta forma, de emisiune de obligatiuni, transformata in imprumut obligatar. Cuponul, care reprezinta dobanda, in cazul unei emisiuni de obligatiuni, este destul de mica pe zona Golfului', considera fostul ministru.
Singura problema este ca Romania sa mearga in regiune cu proiecte bine concepute, care sa dea siguranta investitiei. Alte posibile proiecte ar fi modernizarea caii ferate care leaga Romania de Uniunea Europeana, modernizarea caii ferate Constanta - Bucuresti, in special avand in vedere ponderea acestei zone in economia Romaniei si posibilitatea de a economisi deplasarea unor flote de camioane la Constanta, prin realizarea unui transport containerizat, de undeva, de langa Bucuresti, eventual din zona Danubiana.
'Asa s-ar proceda in cazul in care am dori cu adevarat sa ne dezvoltam. Daca nu, se intampla ceea ce vedem acum, adica preturile cresc, pentru ca nu ai ce sa le faci, iar nivelul de trai scade, in loc sa creasca', a conchis Ionel Blanculescu.

Articol publicat de Agentia Nationala de Presa – Agerpres, 10.03.2011