JOCUL VALUTELOR - BURSA 11.05.2018

Share this
Vineri, 11/05/2018
 
     Monedele din Europa Centrală şi de Est nu vor rămâne pentru mult timp influenţate de creşterea din ultima perioadă a dolarului, apreciază mai mulţi analişti din piaţa externă. Specialiştii internaţionali opinează că cele mai multe dintre monede vor creşte, în următorul an, excepţie făcând leul nostru şi dinarul sârbesc.

     Macroeconomistul de la Bloomberg Mark Cudmore crede că stelele s-au aliniat deja pentru o vară a dolarului. Mark Cudmore ne arată, într-o analiză recentă, zece motive pentru care consideră că dolarul se va întări în acest an. Printre altele, el spune că proprietarii fabricilor sunt încrezători în 2018, deoarece economia Statelor Unite este puternică, indiferent dacă evoluţia crescătoare a atins sau nu vârful. Producţia industrială din februarie a înregistrat cea mai rapidă creştere anuală din 2011, evidenţiază specialistul.

     Cudmore adaugă: "Ţineţi cont şi de câştigurile sezoniere însemnate din SUA, care fac valorile de capital mai atractive. (...) Creşterea randamentelor în SUA a fost suficient de semnificativă pentru a începe atragerea intrărilor negarantate în Trezorerii. Acest lucru este important pentru că a determinat dolarul să înceapă să se recoreleze cu evoluţia randamentelor din SUA în ultima lună, la fel cum s-a observat creştere a presiunii interne asupra pieţei datoriilor suverane din SUA, datorită creşterii emisiunii.

     Dolarul oferă cea mai mare transmisie legată de curs dintre monedele G-10 şi acest lucru este greu de ignorat. (...) Administraţia din SUA este consecventă în mesajul său ferm: fie va obţine cea mai mare parte din ceea ce doreşte, fie va întrerupe comerţul mondial. Indiferent de rezultat, dolarul va creşte pe termen scurt.

     Şi toate acestea se întâmplă pe fondul unei baze de investitori cu bani rapizi, care a petrecut ultimele luni în curs de redresare a dolarului".

     * Blănculescu: "Evoluţia monedei americane se va reflecta şi la noi"

     Cumulul de politici americane economice şi fiscale super protecţioniste, care nu ţin seama de niciun fel de acord internaţional sau convenţii, punând interesele SUA înainte de orice, coroborat cu relaxarea fiscalităţii în domeniul corporativ - impozitul pe profit fiind scăzut de la 35% la 21,5% - generează, cel puţin pe termen scurt, un magnet investiţional, evidenţiază analistul economic Ionel Blănculescu, subliniind că, astfel, sensul prevalent de "in" şi nu de "out" conduce, fără îndoială, la aprecierea dolarului în SUA.

     Evoluţia monedei americane şi ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii se va reflecta şi asupra ţării noastre, unde, în mod clar, vom avea un dolar mai puternic, estimează specialistul. Domnia sa susţine că acest lucru nu va avantaja mediul financiar şi economic intern, ştiindu-se că, de fapt, tranzacţiile la nivel internaţional în domeniul commodities se realizează în moneda americană şi nu în euro: "Până la urmă, reprezentarea prevalentă a dolarului în România va depinde, în cea mai mare măsură, de ceea ce se va întâmpla în economia româneas­că - dacă vom fi atractivi, stabili şi predictibili, atunci vom beneficia de intrări investiţionale, inclusiv în dolari, ceea ce va însemna că această monedă se va devaloriza în raport cu leul; dacă, însă, nu vom fi atractivi, stabili şi predictibili, atunci vom beneficia de ieşiri investiţionale, ceea ce înseamnă că dolarul se va aprecia faţă de moneda naţională".

Emilia Olescu