Marii corporatisti au scos din Romania 740 milioane de euro

Share this
Miercuri, 20/07/2011

Miliarde de euro sunt scoase din Romania, fara ca aceste sume sa fie impozitate si sa aduca beneficii tarii, iar cei care transfera sumele in paradisuri fiscale fac acest lucru legal, din anul 2008. Analistul financiar Ionel Blanculescu sustine ca singura solutie prin care se poate opri valul urias de bani, aruncat de multinationale sau mari corporatisti dincolo de granitele tarii, este schimbarea formei de impozitare, de la impozitarea pe profit de 16% la impozitarea cu 3% pe cifra de afaceri.
Raportul de activitate pe anul 2010 al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor indica sumele care au iesit din Romania si au intrat in paradisurile fiscale. Nu mai putin de 420.404.689 euro au fost transferate din Romania in firmele offshore, iar in 2009 au fost raportate la Oficiu transferuri de 340.828.462 euro. Ce reprezinta acesti bani, cine si cum ii scoate din Romania?
Analistul financiar Ionel Blanculescu ne-a declarat ca aceste sume nu reprezinta, asa cum s-ar putea, crede bani negri, proveniti din criminalitatea economica, din fraude fiscale sau coruptie. Banii sunt curati, obtinuti prin activitate economica legala in Romania, numai ca bugetul statului nu se mai bucura de beneficiile acestor sume. „Banii, sumele ce mi le-ati indicat, sunt obtinuti si transferati legal. Deci, de principiu, discutam despre sume licite. In cazul spagii care se da in situatia in care cineva beneficiaza de un contract preferential cu statul, de o licitatie trucata, in asemenea situatii sumele nu mai ajung in Romania, pentru ca sa fie transferata ulterior! In aceasta situatie banii sunt dati in strainatate si de acolo sunt transferati in firme de tip offshore”, ne-a declarat Ionel Blanculescu.

„Fiscul este pionier pe aceasta zona”
Ionel Blanculescu ne descrie circuitul banilor, prin care se realizeaza, practic, decapitalizarea bugetului de stat. „Sumele de nivelul acesta reprezinta „obiectul preturilor de transfer”, care este, de fapt, cea mai evoluata forma de evaziune fiscala din Romania si de pe mapamond! Prin transferarea acestor sume in paradisuri fiscale, marile companii isi transfera profiturile. O firma-mama transfera banii din Romania celor zece companii afiliate, circuitele financiare sunt legale, sumele corespund pe canale bancare catre offshore-uri. In Romania, operatiunile cu preturi de transfer au fost reglementate din anul 2008. Fiscul este pionier pe aceasta zona, e foarte greu sa dovedesti frauda”, explica Ionel Blanculescu.
Analistul economic sustine ca fiscalitatea excesiva este principala cauza a spectaculosului flux financiar care se formeaza in Romania de la societatile-mama spre firmele offshore. Cele mai mari riscuri ale acestor transferuri sunt ca impozitele pe aceste sume nu mai ajung la bugetul statului si ca banii nu mai intra in mecanismul economic intern. De asemenea, solutia nu poate fi decat modificarea legislatiei prin impozitarea companiilor pe cifra de afaceri, si nu pe profit, cum se intampla acum. „Riscurile sunt ca, in loc sa ai bani la buget prin impozitarea acestor sume, iei de la pensii, tai salariile bugetarilor. Singura solutie, cu «S» mare, este schimbarea formei de impozitare. Sa nu se mai impoziteze profitul cu 16%, ci sa se impoziteze 3% pe cifra de afaceri. In momentul in care impozitezi cu 3%, multinationalele nu mai au ce face, nu au cum sa ascunda cifra de afaceri”, ne-a declarat Ionel Blanculescu.
Sumele de nivelul acesta reprezinta „obiectul preturilor de transfer”, care este, de fapt, cea mai evoluata forma de evaziune fiscala din Romania si de pe mapamond.

Articol publicat in Puterea, 20.07.2011