OAMENI VECHI, TEME VECHI, MULT PRAF SI INCOMPETENTA, NATIONALA SI EUROPEANA

Share this
Sambata, 22/10/2011

Cum in aceasta saptamana am fost foarte prins in activitatile mele profesionale, am cam lipsit cu comentariile aferente de pe site, insa, chiar nu s-a intamplat nimic nou si deosebit. Aceleasi teme, deja prafuite, atat pe plan national, cat si european, unele reancalzite, cum ar fi cea legata de preturile la carburanti.

Problema fundamentala cu care se confrunta direct zona euro a Uniunii Europene si indirect Romania, o reprezinta criza datoriilor suverane. Deoarece unii cred ca, daca aceasta criza nu se rezolva, chiar duminica si miercuri, saptamana viitoare, la Consiliul European, Uniunea Europeana va face implozie, chiar va genera razboi civil, ma vad dator sa va ofer cateva explicatii pe aceasta tema.

Desigur, daca cei ce lanseaza astfel de teme doresc destabilizarea acestui spatiu european, pot afirma cele expuse mai sus. Daca nu, si o fac din necunoastere, atunci ne revine noua sarcina sa clarificam subiectul.

Ce inseamna de fapt, aceasta criza a datoriilor suverane, care bantuie Uniunea Europeana? Foarte simplificat, reprezinta sume enorme de bani, de ordinul a aprox. 3000 de miliarde de euro, pe care bancile mari din zona euro le-au imprumutat statelor europene, prin imprumuturi directe, cumparari de obligatiuni/bonduri sau a altor titluri de valoare, de natura titlurilor de stat, bani pe care statele respective se codesc, din motive obiective si subiective, sa-i mai ramburseze la scadenta.

Cum o banca, pentru a putea plasa statelor astfel de sume este obligata sa le atraga prin depozite ale companiilor si cetatenilor, se intelege clar ca, daca statele nu-si ramburseaza datoriile la scadenta, vor suferi deponentii, companii si populatie, care-si vor pierde economiile astfel pastrate, acestea pulverizandu-se de-a dreptul. Aceasta ar insemna destabilizare de-adevaratelea, inchipuiti-va dvs sa va pierdeti economiile dintr-o data, fie ca apartin firmei, fie familiei, cum ati reactiona? Si cum ar reactiona zeci de milioane sau sute de milioane de persoane ca dvs?

Ce urmeaza sa decida liderii europeni, pentru a stabiliza aceasta situatie? Ce suma din banii nostri, cetateni ai Uniunii Europene, contribuabili europeni, va fi transferata din bugetul Uniunii si al Bancii Central Europene, in conturile respectivelor banci, pentru a compensa pierderile generate de neplata obligatiilor financiare ale unor state din UE, cum ar fi statul referinta, Grecia. Altfel spus, suntem obligati cu totii, romani, germani, francezi, etc., sa bagam mana in buzunar, pentru a acoperi rezultatul inconstientei unor mari banci, de a imprumuta de-a lungul timpului state europene, care si-au batut joc de acei bani, deturnandu-i prin coruptie, frauda, risipa sau alte forme de hotie.

In aceasta consta marea criza a datoriilor suverane. Luam de la multi si dam la putini, la privilegiati, care trebuie sa traiasca bine si atunci cand nu este criza si atunci cand este criza, de ce , deoarece ei sunt sponsorii perpetuu ai campaniilor electorale, ai celor ce astazi trebuie sa ia decizia de sprijinire cu respectivele sume enorme de bani, ei le finanteaza, in loc sa aplice mecanismele care functioneaza pentru noi, ceilalti, profanii, neprivilegiatii acestei uniuni, falimentul, vanzarea de bunuri, etc., intr-un cuvant asumarea actelor si faptelor proprii. Se observa cum unii, chiar state fiind, sunt mai egali decat altii.

Liderii europeni sunt extrem de ingrijorati de faptul ca Sarkozy si Merkel se considera stapanii inelelor, arogandu-si conducerea de facto a uniunii, suspectandu-se ca acestia isi vor avantaja finantatorii proprii, banci mari din Franta si Germania, in detrimentul celorlalti,  la marea imparteala a banilor europeni, incurajand liberul arbitru si hazardul moral. Din acest motiv, in urma cu doua zile, au hotarat sa mai amane pana miercuri decizia finala, aceasta initial urma sa se ia duminica, tocmai datorita neantelegerilor legate de cine sa ia mai mult din fondul de stabilitate financiara, special creat.

Pe de alta parte, asistam in tara, la un gen de hibernare economica, financiara, denumita somptuos “ mentinerea stabilitatii  financiare “, obtinute cu asa zise mari sacrificii, mai corect as spune cu un inalt grad de incompetenta profesionala, dar mai putin conteaza ce spun eu in fata orgoliului nemasurat al celor ce astazi dicteaza asupra destinului economic al Romaniei.

Se reancalzesc teme vechi, cum ar fi cresterea pretului la carburanti, fara sa se aiba in vedere ca statul este primul beneficiar al acesteia, fiind direct interesat sa creasca preturile la pompa cat mai mult, deoarece 50 % din acest pret ajung in visteria lui. Proba a ceea ce va spun este ca statul roman nu este interesat sa elimine o aberatie fiscala, denumita TVA la accize, adica taxa la taxa, care ar putea sa scada considerabil pretul benzinei si motorinei la pompa. De asemenea, cresterea cusului de schimb USD-RON, afecteaza dramatic preturile la carburanti. Va dau un simplu exemplu: o companie petroliera cumpara titei astazi, in USD, iar pretul la pompa aferent acestui titei il vedem peste o luna, atat dureaza pana cand produsul cumparat este transportat, rafinat, procesat, distribuit la statii. In primele zile ale acesti luni, octombrie, cursul USD-RON a ajuns la cote foarte inalte, de 3,2674 RON/USD, coborand la 3,1440 RON/USD, cresterea de 4% regasindu-se in aceste zile in preturile la pompa. Explicatie simpla, care arata ca orice se intampla negativ in structura economiei romanesti, cum ar fi devalorizarea monedei nationale in fata dolarului american, are repercursiuni asupra buzunarului nostru. Crestem calitatea economiei si finantelor romanesti, prin pricepere, inteligenta economica, scad si preturile carburantilor la pompa. Crestem veniturile statului si personale, nu vom mai simti atat de acut orice mica crestere, insa constanta a pretului la carburanti. Nu vom face cele de mai sus, sa nu ne asteptam sa ne cada ceva din cer sau de la Bruzelles si nici sa castigam razboiul cu preturile in general, si cu cel al benzinei si motorinei, in special.

In rest, baltim, ne taram, vorba unui oficial BNR, in recesiunea economica din care nu am iesit, o spun de 1 an, de cand s-a proclamat abolirea recesiunii economice de pe plaiurile mioritice, politicianist si demagogic in acelasi timp si constat cu stupoare si chiar surprindere eforturile din ultimile zile, ale oficialitatilor, in a pregati populatia de reintrare in recesiune economica, printr-o pregatire psihologica, aperceptiva, in termeni de specialitate. Un joc perfid si murdar!

Si pentru ca este weekend, ramanem cu ochii pe Consiliul European, pe deciziile acestuia in ceea ce priveste “ salvarea “ Uniunii Europene.

Orice informatie care merita sa va perturbe duminica, va aparea in timp real pe site.