Ordonanta 50/2010 privind creditele populatiei se va modifica

Share this
Joi, 16/09/2010

Ordonanta 50/2010 privind creditele populatiei, ce prevede transparentizarea costurilor creditelor bancare, nu se va aplica si pentru imprumuturile in derulare, ne-a declarat Ion Blanculescu, fostul sef al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) si ministru al controlului si al sanatatii, in prezent presedintele companiei de litigii si restructurare corporativa "Consultanta si Investigatii Financiare".
Domnia sa are certitudinea ca actul normativ in discutie nu se va aplica in formula actuala, avand in vedere ca Banca Nationala a Romaaniei si Ministerul Finantelor si-au luat angajamentul, in scrisoarea de intentie adresata FMI, ca ordonanta va respecta legislatia Uniunii Europene, respectiv principiul non-retroactivitatii (care interzice ca legea sa se aplice pentru creditele in sold).
Ordonanta a trecut fara amendamente de Senat, urmand sa ajunga in Camera Deputatilor.
Ion Blanculescu isi reitereaza pozitia conform careia in spatele acordului tarii noastre cu FMI se afla interesul marilor corporatii financiare internationale: "Faptul ca astazi, la un an si jumatate de la declaratia mea acordata ziarului Bursa - potrivit careia FMI actioneaza ca un instrument al corporatiilor financiare internationale prezente si in Romania - Fondul intervine din nou in favoarea acestora, prin impunerea in scrisoarea suplimentara de intentie a obligativitatii de non-retroactivitate a OUG 50/2010. Aceasta dovedeste, daca mai era nevoie, justetea rationamentului. Cu totul si cu totul intamplator, personal, sunt de acord cu aceasta impunere, legea, oricare ar fi ea, neputand fi aplicata retroactiv. Altfel spus, regula nu poate fi schimbata niciodata in timpul jocului".
In articolul "In trimestrul patru al acestui an se va anunta recesiunea", aparut in ziarul BURSA pe data de 30 martie 2009, domnul Blanculescu afirma ca FMI urmareste, prin imprumutul acordat tarii noastre, sa spijine marile corporatii financiare internationale, "care au inceput sa < colaboreze > cu Fondul in incercarea de a recupera din pierderile suferite in Europa de Est", fiind nevoite sa cresca nivelul de provizioane si din tara noastra, care le-ar fi putut scadea profiturile, in contextul cresterii neperformantei creditelor bancare.

Aparut in publicatia Bursa, 16.09.2010