PARADISURILE FISCALE- INCEPUTUL SFARSITULUI! - ADEVARUL.RO

Share this
Marti, 09/04/2013

Incep acest articol, multumind Redactiei Adevarul, pentru colegialul anunt,  facut cu ocazia numirii mele in functia de Consilier onorific al Primului Ministru al Romaniei, dl.Victor Ponta, in care s-a mentionat pozitia de blogger pe platforma adevarul.ro, alaturi de fotografia, care ma infatiseaza impreuna cu unul dintre cei doi idoli ai mei, Nouriel Roubini. Si deoarece orice pozitie as ocupa si oricat de putin timp as avea la dispozitie, raman acelasi, ca intotdeauna, va propun sa discutam despre ultimele dezvoltari in domeniul paradisurilor fiscale.

Cred ca nu este un secret pentru nimeni ca, sunt unul dintre cei mai mari adversari ai acestora, dintr-un motiv foarte simplu: cu cat lor le merge mai bine, cu atat Romaniei ii merge mai rau, bugetul de stat al acesteia fiind devalizat pe masura.

Sa vedem insa ce s-a intamplat, in ultimii ani, bineinteles din punctul meu de vedere:

1. Primii ani de criza dura, globala desigur, 15.09.2008-31.12.2010 au demonstrat marilor puteri, SUA si UE ca statul, in caz de nevoie si de criza trebuie sa intervina financiar, facand-o cu 7700 miliarde USD in zona americana, din care 2000 de miliarde USD s-au cam pierdut si cu peste 1500 miliarde de euro, in cea europeana, inca nu avem perspectiva clara a pierderilor. Asa ca, in anul 2011 au decis sa puna capat sau cel putin sa incerce, activitatii in paradisurile fiscale, 64 la numar, din care in jur de 10 foarte active, cu cea mai mare pondere, facand de asa natura ca pe de o parte sumele exorbitante de bani acumulate in acestea sa revina la locul de provenienta, iar pe de alta parte bugetele sa nu mai fie devalizate de alte sume de bani, in conditii de criza;

2. In partea a doua a anului 2011, intamplator sau nu, sunt predate mass mediei universale peste 2.500.000 de documente despre cele mai importante paradisuri fiscale, in care ar fi depozitate intre 21.000 si 32.000 de miliarde USD, aferente a 130.000 de conturi, apartinand politicienilor, oamenilor de afaceri, reprezentantilor mafiei, crimei organizate si altora, pe aceasta linie, desigur. Un veritabil offshore leaks. Scandalul avea sa explodeze peste 15 luni, adica in zilele noastre, cu un scop foarte bine definit;

3. In urma cu cateva saptamani, in numai 24 de ore, UE prin CE si BCE sterg de pe harta fiscala si financiar bancara a acestei parti de lume Ciprul, cu urmarile cunoscute, un paradis fiscal mai putin din totalul de mai sus, urmat de un avertisment extrem de dur, al Presedintelui Eurogrupului, ministrul olandez de finante, la adresa Luxemburg, Malta si Slovenia, ca acestea ar putea urma calea de solutionare a situatiei de paradis fiscal pentru Cipru. Imediat Slovenia a ingenuncheat, iar Luxemburgul, puternicul Luxemburg, dupa ce a balmasit cateva remarci ca el nu este Cipru, s-a conformat, afirmand ca este gata sa colaboreze cu organul european fiscal sau cu orice alt organ fiscal care va solicita informatii;

4. De indata si Elvetia a capitulat, afirmand ca este gata sa colaboreze si a precizat clientilor sistemului sau bancar ca nu vor fi acceptati cei care fraudeaza bugetele nationale, ale statelor din care provin, oricare ar fi acelea. Cum Liechtenstein, "cartier" al Elvetiei se conformeaza la ceea ce face statul elvetian, ne asteptam sa nu creeze probleme deosebite, mai ales dupa socul din anul 2002, cand un bancher a defectat cu o discheta, ce a creat multe cosmaruri, in unele state importante ale UE;

5. Austria s-a rastit la UE ca ea nu reprezinta paradis fiscal si ca nu va accepta deconspirarea secretului bancar. Cum intr-adevar Austria nu este paradis fiscal, nu mai discutam despre ea;

6. Mai interesant imi pare ordinul Presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in ceea ce priveste interdictia impusa personalului de stat ca, incepand cu 1 iulie 2013, sa mai detina conturi in paradisurile fiscale, intarind daca mai era nevoie, ipoteza potrivit careia se poate vorbi despre inceputul sfarsitului acestor zone financiare, atat de privilegiate in ultimele zeci de ani.

Cum masa critica a fost atinsa, implozia sistemului de paradisuri fiscale fiind evidenta, cum avalansa de nume celebre, ce va fi sa vina este inevitabila, vedeti numai cazul ministrului francez pentru buget, deconspirat, identificat si devenit  rapid simbol al raului si detestat pe masura, putem spune pe buna dreptate ca, inceputul sfarsitului este evident pentru aceste zone, care au vaduvit de-a lungul timpului toate bugetele lumii cu sume exorbitante, compensate de contribuabilii onesti ai statelor respective, companii sau persoane fizice.

Vom fi martorii unor scandaluri uriase, in cele mai multe state ale UE, ca si in alte zone gen SUA, Rusia, Asia sau chiar parti mai indepartate ale lumii, in urma deconspirarii persoanelor din acele state care detin conturi ilegal in paradisuri fiscale, care vor grabi si accelera decaderea acestora sub presiunea furiei maselor populare, a populatiei globale.

Vor cadea guverne si in cele din urma chiar daca nu vom asista la desfiintarea paradisurilor fiscale, macar activitatea financiara in acestea se va diminua considerabil. In opinia mea, Cipru, cel putin 10-20 de ani nu va mai putea fi paradis fiscal si numai prin pierderea increderii in aceasta zona, ca sa nu mai enumeram si celelalte deficiente care conteaza.

Probabil in cativa ani si Romania va putea depasi fatidicul nivel de 32% venituri in PIB, liniar in ultimii 23 de ani, atingand un optim de 40-45%, necesar dezvoltarii tarii noastre.

Ramane sa reflectam la dimensiunea de inversa proportionalitate intre bunastarea Romaniei si a paradisurilor fiscale, chiar si Cipru, de care tara noastra a fost legata ombilical atata amar de ani: cu cat in paradisuri va fi mai frumos si bine, cu atat in Romania situatia va fi mai precara, iar daca unii si altii, big four sau mai mici de-ai nostri sau cum le-o mai spune lumea, va vor spune ca nu este asa, sa nu-i credeti, chiar ei sunt cei care-i invata, indeamna si asista pe cei ce patrund si folosesc paradisurile fiscale si pe foarte multi bani. Intrebati-i ce inseamna procedura preturilor de transfer, daca nu inteleg limba romana, spuneti-le despre transfer pricing, sigur va vor intelege si daca continua sa-si sustina nevinovatia va mai spun ce sa-i intrebati, insa intr-un alt articol.

http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/paradisurile-fiscale-inceput...