PRIMUL-MINISTRU VICTOR PONTA A PARTICIPAT LA SEMNAREA DOCUMENTULUI ,,INȚELEGEREA PRIVIND CONSTITUIREA UNEI PLATFORME DE CONSULTARE ÎNTRE GUVERNUL ROMANIEI ȘI COALIȚIA PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI”

Share this
Miercuri, 16/04/2014

Declarații ale primului-ministru Victor Ponta, la semnarea documentului ,,Ințelegerea privind constituirea unei platforme de consultare între Guvernul Romaniei și  Coaliția pentru Dezvoltarea României”

Doamnelor și domnilor, 
Stimați invitați, reprezentanți ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, stimați colegi, membri ai cabinetului,
În mod sigur, documentul pe care l–am semnat astăzi reprezintă, în primul rând, rezultatul unui început de dialog de care mediul de afaceri și Guvernul României aveau foarte mare nevoie și, mai ales, reprezintă o speranță pentru ceea ce avem de făcut în viitor, împreună. Cred că România se află, în acest moment, după rezultatele obținute anul trecut – creștere economică 3,5%, inflație scăzută, deblocarea, în sfârșit, a programelor cu finanțare europeană, încheierea, cu succes, a unui acord cu FMI, CE și BM și semnarea unui  nou acord – se află într-un moment în care putem să mergem în această direcție bună sau putem să ne întoarcem la vremurile de criză economică, financiară și de recesiune.
Pentru a merge în direcția bună este nevoie de 2 elemente fundamentale: predictibilitate și stabilitate; și din acest punct de vedere, în urma dialogului pe care l-am avut, din ce în ce mai constant și din ce în ce mai eficient, cu cei care au format Coaliția pentru Dezvoltarea României, am început să lucrăm din ce în ce mai mult pentru ca România să se bucure, în ceea ce privește mediul de afaceri, legislația, de stabilitate și predictibilitate, cele 2 cuvinte-cheie. Vreau să spun că primele proiecte comune pe care le-am desfășurat cu reprezentanții asociațiilor care fac parte din Coaliția pentru Dezvoltarea României au fost deja lucruri și proiecte extrem de importante, am lucrat împreună la cea ce înseamnă legislație pe care Ministerul de Finanțe și guvernul, categoric, trebuie, din ce în ce mai rar, s-o adopte în mod intempestiv, fără consultare, fără un studiu de impact, și obligația noastră, prin acest acord, este de a lucra împreună, de  a consulta mediul de afaceri, de a încerca să avem o estimare foarte clară a impactului măsurilor pe care guvernul le adoptă, la legislația care ține de insolvență, la legislația care ține de competitivitate, la un lucru extrem de important care poate că nu se referă direct la ceea ce este azi valabil în mediul de afaceri, dar la ceea ce va fi mâine, și anume un parteneriat între guvern și mediul de afaceri privind învățământul dual, învățământul profesional, în așa fel încât primele inițiative, încă izolate, de învățământ dual, profesional să devină din ce în ce mai mult, pentru România, o practică, un sistem care să creeze tineri bine pregătiți încă din perioada liceului pentru meseriile și pentru domeniile în care este nevoie de expertiza lor.
Vreau să spun că nu a fost ușor acest început de colaborare, pentru simplul motiv că, pe de o parte, mediul de afaceri, de foarte multe ori, cu toate guvernele României, a încercat să aibă dialog, nu întotdeauna acest dialog a fost fructuos sau nu întotdeauna promisiunile asumate de către diverse guverne au fost și respectate după aceea. Au existat mereu imperative economice, imperative electorale, însă cred că acesta este un moment propice în care, având mai multă încredere unii în alții, având mai mult respect pentru opiniile partenerilor de dialog și având interese comune, pentru că un mediu de afaceri care continuă să se dezvolte este un uriaș avantaj pentru guvern, pentru că asta înseamnă un mediu sănătos, înseamnă locuri de muncă, înseamnă taxe și impozite, înseamnă o societate pe care putem să ne bazăm ca predictibilitate și stabilitate în viitor, deci pe măsură ce am câștigat această cunoaștere, respect reciproc și capacitatea de dialog, sunt absolut convins că în baza acordului pe care l-am semnat astăzi, în perioada imediat următoare va exista un adevărat parteneriat între mediul de afaceri şi guvern, în aşa fel încât toate măsurile legislative pe care le avem în vedere să fie prezentate, discutate din timp, să se ţină cont de punctul de vedere al mediului de afaceri, să lăsăm un timp rezonabil înaintea ca acestea să intre în vigoare, să luptăm împreună împotriva  aceea ce înseamnă birocraţie, ce înseamnă căi şi proceduri mult prea dificile. 
Nu cred că Guvernul poate singur să obţină aceste rezultate, cred că avem foarte mult de învăţat şi de câştigat din dialogul cu mediul de afaceri şi cred că cei care au semnat astăzi acest acord au în spate sute de mii de locuri de muncă, miliarde de euro investiţi în România, au în spate o expertiză despre ce însemnă o economie de piaţă modernă, pe care guvernul şi acesta şi următoarele trebuie să le folosească pentru dezvoltarea societăţii româneşti. 
Vreau să mulţumesc tuturor celor care au pornit acest proiect, repet nu a fost uşor la început, însă pe măsură ce s-a dezvoltat în întâlnirile lunare avute şipe care urmează să le mai avem, sunt pentru mine, cel puţin ca prim-ministru sunt din ce în ce mai utile şi mă ajută din ce în ce mai mult în luarea deciziilor alături de ceilalţi membrii ai cabinetului. Consultările care au loc cu miniştrii, eforturile comune pe care le facem pentru a fi siguri că Parlamentul adoptă o legislaţie coerentă şi o legislaţie care să asigure dezvoltare, sunt din ce în ce mai eficiente şi cred că nu se vor obţine rezultate miraculoase peste noapte, dar cred că, dacă punem bazele unui dialog instituţionalizat între mediul de afaceri şi guvern, putem pe termen mediu şi lung să avem rezultate extraordinar de bune. 
Vreau doar să profit de acest moment, am păstrat, recunosc în mod special această ştire pentru acest moment, să spun că în urmă cu câteva minute pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost pus proiectul de ordonanţă de urgenţă privind scutirea de impozit a profitului reinvestit. Este o solicitare veche a mediului de afaceri pe car, în sfârşit, putem să o punem în aplicare începând cu data de 1 iulie. Cred că, în acest fel, toate companiile care reinvestesc profitul primesc un sprijin bine meritat care, inevitabil, se va traduce în noi locuri de muncă, în noi taxe şi impozite, în noi avantaje pentru societatea noastră şi cred că toate aceste elemente, la fel vom lucra şi vom fi împreună, ca să spun aşa, umăr la umăr în discuţiile pe care le vom avea cu partenerii financiar internaţionali în ceea ce priveşte reducerea CAS, noul cod fiscal, toate măsurile pe care România le implementează pentru modernizarea sistemului său legislativ şi fiscal. Cred că, având alături de noi mediul de afaceri, vom lua măsuri mai bune şi vom reuşi să ne convingem partenerii internaţionali de seriozitatea acestor măsuri. 
Tot astăzi, pentru prima dată în istoria sa democratică, România s-a împrumutat cu o dobândă sub 4%, în urmă cu doi ani îmi propusesem să reuşim să ne împrumutăm sub 6%, iată că acum ne împrumutăm sub 4%, o inflaţie de 1%, sunt elemente care dau, dacă vreţi, semn asupra potenţialului României, ţine doar de noi să reuşim să folosim acest potenţial şi să îl punem să lucreze pentru bine ţării. 
Vreau să mulţumesc încă odată celor care au acest dialog cu guvernul, să îi asigur de faptul că nu este o simplă hârtie sau un acord cum probabil au mai semnat de multe ori, ci este vorba despre o activitate înainte de această semnare, o activitate instituţionalizată pentru viitor, să spun că îmi doresc să avem la guvern parteneri credibili, serioşi şi legitimi ai mediului de afaceri şi tot ceea ce va rezulta în urma acestui dialog şi parteneriat va fi în interesul societăţii româneşti şi al faptului că în sfârşit un mediu de afaceri sănătos şi o guvernare care încearcă să înveţe din practicile şi standardele europene poate să aducă României dezvoltare şi bunăstare. Ceea ce consfinţim printr-un document este rezultatul unei activităţi despre care putem să vorbim mai des şi putem să vorbim în mod sigur  în termeni pozitivi. Mulţumesc.

Declarații susținute de Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România, la semnarea documentului ,,Ințelegerea privind constituirea unei platforme de consultare între Guvernul Romaniei și  Coaliția pentru Dezvoltarea României”

Bună ziua. Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, doamnelor și domnilor, în numele coaliției, câteva cuvinte. O coaliție pentru Dezvoltarea României este o formă de colaborare care s-a născut acum mai mult decât un an, este o formă informală de colaborare, nu este vorba de o structură juridică. Membrii, la ora actuală, sunt 20 de asociați de business și un număr de 17 membrii asociați care au statut de observatori, este vorba despre o structură deschisă și s-a născut cu ideea de a îmbunătăți dialogul cu Guvernul, ne-am dat seama că sunt multe asociații de business care au, toate, mesaje asemănătoare, ideea este să lansăm o singură voce, unde este posibil, și dacă este posibil să facem un dialog cu guvernul. 
Tot ce ne dorim este să creăm o economie mai competitivă, acesta este un lucru în interesul tuturor și foarte important pentru astăzi este un dialog deschis și constructiv cu guvernul. Cu ce ne confruntăm este în multe cazuri, un mediu care nu-i întotdeauna predictibil, lucru care nu este de ajutor pentru creșterea economică. Știți foarte bine că România a făcut eforturi uriașe pentru a crea un mediu stabil din punct de vedere macro-economic, acum este important să creăm și un mediu stabil și predictibil din punct de vedere al legislației, și sper ca prin dialogul pe care îl continuăm, să contribuim la un mediu mai predictibil. Unul din obiectivele ce ni le-am propus este să creștem în trei ani zece locuri în clasamentul de competitivitate așa cum este făcut anual de către CEO, și dacă continuăm cu dialogul așa cum a avut loc în ultimele trei luni, cred că asta este chiar un lucru pe care îl putem atinge. Atunci, sper ca Coaliția să crească, este o organizație incluzivă și importanța care… ceea ce însemnat astăzi arată că există o disponibilitate dacă facem legislație, să fie o legislație care să fie și implementabil și care va avea efectul dorit. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit și la nașterea coaliției și la documentul semnat de astăzi, și împreună cu guvernul sperăm să continuăm dialogul foarte pozitiv care a avut loc până acum. Vă mulțumesc.

http://gov.ro/ro/stiri/primul-ministru-victor-ponta-a-participat-la-semn...