Recoltele agricole din 2011 nu vor aduce venituri mai mari fermierilor romani

Share this
Miercuri, 03/08/2011

Recoltele agricole bune inregistrate de Romania in acest an nu vor aduce venituri mai mari fermierilor romani, cu exceptia marilor latifundiari, a declarat Ionel Blanculescu, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
"Sunt de-a dreptul surprinzatoare, daca nu cinice, afirmatiile sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, care leaga reducerea inflatiei de recolta agricola foarte buna, ce va fi, probabil, inregistrata in acest an. La prima vedere, rationamentul inaltului oficial FMI ar rezulta din asa zisa teorie a corelatiilor. Dar, la o mai atenta analiza se observa ca de fapt acesta se bazeaza pe o alta teorie economica, si anume teoria paradoxului, care functioneaza in managementul agricol, potrivit careia in anii foarte buni agricoli, taranii saracesc. Din punct de vedere economic, la o oferta foarte mare de produse agricole, specific anilor buni agricoli, pretul acestora scade foarte mult, taranii neputand sa obtina nici macar banii investiti in productia obtinuta, inregistrand pierderi, iar o parte a productiei acestora nevanduta, fiind aruncata. La acest aspect se refera oficialul FMI, un an agricol foarte bun va conduce la efectele de mai sus, masa monetara atrasa in comertul cu produse agricole fiind mai mica, deoarece pentru aceasta cumparatorii ofera bani mai putini, influentand pozitiv inflatia. Cinic, insa adevarat", a explicat analistul economic.  
Ionel Blanculescu considera ca intervalul de variatie a inflatiei pentru anul 2011 se va situa intre 5,9-6,3% in 2011, daca nu se va intampla ceva deosebit pe plan mondial.
"Din calculele paralele cu Institutul National de Statistica, pe care le-am efectuat, extrapoland situatia internationala din primele 7 luni ale anului, daca nu se va intampla ceva deosebit pe plan mondial, cu toate ca am mari rezerve ca nu se va intampla, intervalul de variatie a inflatiei pentru anul 2011 se va situa intre 5,9% si 6,3%. Daca din motive externe inflatia va fi inflamata pe plan mondial, atunci graficul ar putea fi extins spre 7%. De exemplu, in opinia mea, dupa aprobarea cresterii plafonului de indatorare ale SUA, cu 2.400 miliarde dolari, aceasta mare suma de bani suplimentara, aruncata in mod iresponsabil pe piata americana, se va transforma in export de inflatie in intreaga lume, inclusiv in Romania.m In acelasi sens, este posibil ca protestele din lumea araba sa se extinda in Arabia Saudita, principalul furnizor mondial de titei, si ca urmare pretul barilului sa urce din nou la 140-150 dolari pe baril, cu influente directe pe cresterea inflatiei", a afirmat Ionel Blanculescu.
Seful Misiunii Fondului Monetar International /FMI/, Jeffrey Franks, a declarat la finalul misiunii FMI in Romania   ca inflatia va continua sa scada in lunile urmatoare datorita recoltelor agricole bune inregistrate de Romania in acest an.
"Inflatia a inceput sa scada si ne asteptam ca aceasta scadere sa continue in lunile urmatoare pe fondul unei recolte bune inregistrate in acest an de Romania. Cu toate acestea, este probabil ca inflatia principala sa se mentina peste intervalul tintit de BNR de 5%", a precizat Jeffrey Franks.
Potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, valoarea productiei vegetale se va situa intre 10 si 12 miliarde euro, in 2011, aproape dubla fata de anul trecut. “Am facut o evaluare pe baza pretului productiilor vegetale si estimez ca in acest an valoarea productiei vegetale va depasi 10 miliarde de euro. Cred ca va fi aproape dubla fata de anul trecut si nu discut decat de productia vegetala, nu si de restul sectoarelor”, a declarat recent Valeriu Tabara.

Articol publicat de Agentia Nationala de Presa "AGERPRES", 03.08.2011