ROMANIA, INTR-O NOUA EPOCA, FISCALA DE ACEASTA DATA

Share this
Luni, 12/12/2011

Saraca tara bogata, despre Romania este vorba, intra cu voia sau fara voia sa, intr-o noua epoca, fiscala.

Ultimul soc, de impact frontal pentru aceasta, dateaza din urma cu 22 de ani, atunci cand a intrat dintr-o epoca doctrinara in alta, adica din comunism, sau mai bine zis socialism cu fata umana, dupa cum isi mai spunea, in plin capitalism, salbatic, dupa cum isi mai spune.

Bulversati, la fel ca si atunci, nestiind ce se intampla cu adevarat cu noi, intrebam in stanga si dreapta, e de bine sau nu?, asa cum o faceam si in urma cu 22 de ani, cand intrebam, se mai trage sau nu?

Asa suntem noi, romanii, nu trebuie sa ne supere foarte mult lipsa, cel putin in prima faza, de orientare. Ne cam dam seama ce se intampla cu noi, insa mai tarziu, cum am facut si dupa Revolutie sau spuneti-i cum doriti, evenimentele din decembrie, mai putin conteaza, pentru ceea ce vreau eu sa trasmit, denumirea miscarii sociale sau de alta natura, who knows?, poate vom afla din Wikileaks mai multe, atunci cand se va decide sa aflam.

E de bine, aceasta este pozitia mea pentru tot ce se intampla in urma Summitului European, de la Bruxelles, din 8 si 9 decembrie 2011.

Disciplina fiscal-bugetara, in opinia mea, si nu intentionez, cel putin in acest articol, sa fac o introspectie profesionala asupra notiunii de deficit structural, in contextul echilibrarii si consolidarii bugetare, pe fondul existentei de mecanisme automate de corectie si sanctiuni, adica sa va stric un pic ziua cu detalii tehnice, credeti-ma, destul de complicate, chiar si pentru mine, va limita un anumit spatiu fiscal din constructia bugetar-romaneasca si anume, cel destinat alimentarii coruptiei, prin marea evaziune fiscala, frauda fiscala, licitatii publice trucate, deturnari de fonduri, achizitii publice viciate si altele de aceasta teapa.

Seva acestui spatiu fiscal, situat la marimi intre 10 si 15 miliarde euro anual, se obtinea din chiar deficitul bugetar inregistrat si ca sa fiu sincer pana la capat si din alte surse, pur bugetare sau atrase prin imprumuturi, obtinute de stat, pe calea bondurilor sau obligatiunilor de stat. Odata cu intrarea in noua epoca, spatiul fiscal, imi place aceasta notiune, destinat obiectivelor expuse mai sus, se va limita dramatic, adica altfel spus, va fi cu mult mai greu sa se fure cantitati industriale de bani din bugetul statului, cei care se vor mai alege cu sacose de bani, sa fie fericiti si pentru acestia.

Pare un paradox, insa da, e de bine pentru noi, populatia urmand sa constate ca, in conditiile unor deficite, bugetar si structural, cu mult mai reduse decat pana acum, aceasta o va duce mai bine, nivelul ei de trai va fi mai bun. De altfel, si exista o teorie a paradoxurilor, care functioneaza si in alte domenii. In agricultura, exista o astfel de teorie, pe care am exercitat-o pe propria noastra piele, in acest an agricol si anume, in anii foarte buni agricoli, taranii saracesc! De ce acest paradox? Simplu, pentru ca oferta de produse agricole creste intr-atat de mult, incat pretul acestora scade, de asa maniera, ca taranii nu-si mai scot nici cheltuielile cu productia, pe care o mare parte, fiind in surplus, o arunca, nici macar la animale, ca si acestea se satura la un moment dat.

Asa si cu bugetul statului, paradoxal, functionezi cu deficite foarte reduse si in loc sa pierzi, ca natiune, castigi!

Intortocheate sunt caile economiei !

Din acest motiv existam noi, economistii, sa intelegem ce se intampla in acest complex domeniu, economia,  in continua miscare, transformare si adaptare, care ne greveaza atat de mult viata, iar concluziile sa vi le prezentam dvs, intr-o forma cat mai simplificata si inteligibila.

Comentarii

Sunteti formidabil

Sunteti formidabil

Propunere de rezolvare a Crizei euro

Ce parere aveti? despre urmatoarea propunere de rezolvare a crizei europene:
http://varoufakis.files.wordpress.com/2011/04/ceb1-modest-proposal-2-2-6...