ROMANIA INTRE 2011 SI 2012 SAU APOCALIPSA DUPA ROUBINI

Share this
Vineri, 16/12/2011

Final de an fiind, sunt invitat sa particip la mai multe interviuri, decat in alta perioada a anului, cu tematica axata pe cum cred eu ca a fost economia Romaniei in anul 2011 si mai ales, cum cred ca va fi aceasta in anul 2012.

Dintr-o anumita ratiune, mi s-a parut interesant sa concentrez si sa sintetizez raspunsurile mele, intr-o pozitie, desigur care-mi apartine si o asum, in legatura cu anul 2011 si perspectivele lui 2012, in ceea ce priveste economia Romaniei.

Ratiunea despre care vorbesc a fost generata de o asertiune, facuta de o personalitate economica, pe un anumit aeroport al lumii, la o cafea si ceva taclale, pe temele noastre de business. Fara sa intreb, cum crede ca va evolua situatia economica in perspectiva apropiata, cu toata curiozitatea ce ma stapanea, de a cunoaste, cat mai multe pozitii competente si neutre, am primit raspunsul, mai repede decat ma asteptam, exprimat astfel: “Anul 2011 este cel mai bun an din urmatorii 15!”

Aceasta ce vrea sa spuna, ca apocalipsa anuntata, atat de precis, de catre renumitul economist Nouriel Roubini se va implini? Se pare ca da! Daca prima previziune a lui Roubini, din anul 2006, referitor la criza financiara globala,  s-a implinit in totalitate, iata ca si a doua, de prin 2010, a avut acelasi traiect, de implinire, tot in totalitate, as putea spune, este vorba de criza datoriilor suverane si in special, de efectele acesteia, inclusiv asupra Romaniei.

Cu toate cele expuse mai sus in minte, nu au mai lipsit decat intrebarile adresate de jurnalistii economici, pentru a-mi da seama cat de multa incertitudine pluteste deasupra economiei romanesti in anul 2012 si cred ca nu numai.

Pozitia mea trateaza doua aspecte, unul legat de cum a fost economia anului 2011 si ce va sa fie in 2012, iar al doilea, in legatura cu sistemul de dobanzi, practicate la nivelul imprumuturilor de stat, piatra de moara pe gatul nostru comun, al tuturor.

Referitor la masurile bune luate in anul 2011 pentru economie, consider ca in afara unor efecte, deci nu masuri, sau in cel mai fericit caz, masuri adoptate in alti ani anteriori,  care pot fi incadrate la bune, cum ar fi reducerea inflatiei, care paradoxal, se bazeaza pe un aspect negativ, scaderea dramatica a consumului, industrial si domestic, sau o oarecare stabilitate a cursului de schimb, in anul 2011 nu se poate vorbi de masuri bune luate pentru economie, ci de masuri luate pentru conservarea principalelor functii vitale ale economiei, aflata in plin proces de hibernare, reducandu-si consumul, pana la nivelul de supravietuire si asteptand vremuri mai bune, atat pe plan national, cat si european.

Supravietuirea este starea care defineste cel mai bine economia anului 2011.

Daca ar fi sa caracterizez economia Romaniei dupa 3 ani de criza, as spune: obosita, dezamagita, bolnava, in depresie, daca ar putea apela la sinucidere, ar face-o si pregatita sa intre in cel mai greu an al acesteia, de dupa cei 3 deja trecuti, anul 2012. Mai mult, anul 2011 este considerat, mai mult sau mai putin serios, cel mai bun an din urmatorii 15. Speram sa nu fie asa, insa crizele multiple, ce lovesc fara indurare economia mondiala si in special cea a UE, ne-ar putea face sa dam crezare unei astfel de asertiuni. As mai adauga o alta expresie, a unei personalitati economice romanesti si anume, economia Romaniei se stinge!

Desigur, intrebarile converg spre ce trebuie facut in anul viitor: in primul rand, readucerea inteligentei economice la masa deciziilor in economia romaneasca. Situatia dramatica a economiei, coroborata cu situatia dezastruoasa a sistemului financiar-bancar din zona euro, cu efecte si pe Romania, va accelera decizia strategica la nivelul statului, de readucere a inteligentei economice, financiare in centrul de comanda.

Ca masuri efective, implicarea  masiva a  statului prin ppp in cele mai mari investitii din Romania, in jur de 70 de proiecte, publicate deja, iar pentru aceasta se impune modificare legii ppp, in sensul asumarii de riscuri in afacerea comuna si de catre stat. Apoi, demararea marilor proiecte de investitii, gen investitii miniere(Rosia Montana sau Cuprumin Abrud etc). Intr-un cuvant, cresterea veniturilor statului, mai ales ca obtinerea de imprumuturi de stat va fi afectata profund de criza datoriilor suverane. Reducerea cheltuielilor publice de tip exotic, existand mult spatiu fiscal pe aceasta zona. Asocierea evaziunii fiscale cu crima si combaterea corespunzatoare a acesteia, ca si a fraudei fiscale. Limitarea coruptiei din achizitiile si licitatiile publice, inclusiv din domeniul sanatatii. 2012 va fi anul in care Romania cu a ei economie vor supravietui numai daca actioneaza eficient,corect, intr-o noua realitate fiscala, o noua epoca fiscala, generata de acordul de integrare fiscala, decis la Bruxelles, care va produce modificari radicale in tot ceea ce tine de existenta societatii romanesti. Perspectivele anului 2012: negative, economia va urma trendul conservator al supravietuirii din anul 2011, insa in conditii cu mult mai dificile decat in acest an. O economie cernita, in genunchi, fara destin, insa cu o soarta cruda, nemeritata, produsa prin, in special, contributie nationala.

In ceea ce priveste costul imprumuturilor facute de stat, consider ca dobanzile practicate au fost nedrepte, cu mult mai ridicate decat dobanzile acordate de BNR bancilor din Romania, pentru rezervele minime obligatorii in valuta, care au reprezentat principala sursa a imprumuturilor acordate statului roman, imediat dupa compensarea acestora de resursele tot in valuta din doua acorduri cu FMI, de peste 16 miliarde euro cumulat, de altfel conditie nespusa a reducerii RMO, de la 40 la 25%, la primul acord si de la 25 la 20% la al doilea acord, proportional cu valoarea fiecarui acord.Trist, insa adevarat!

Intrebarea logica subsecventa este daca statul va mai putea sa se imprumute si pe viitor de pe piata interna. Statul da, insa nu va mai exista oferta, ca in acest an, din partea bancilor, confruntate cu insasi criza datoriilor suverane, adica a acestor tipuri de imprumuturi solicitate. Din necesarul de 16 miliarde euro, pentru refinantarea deficitului bugetar si rostogolirea datoriilor, probabil mai mult de 10 miliarde nu vor mai putea fi contractate, si acestea cu costuri pe masura. Iar probabil, pentru dobanzi exorbitante, nivelul va creste si peste 10 miliarde de euro.

Referitor la apetitul bancilor pentru titluri de stat, il consider destul de dezvoltat, chiar de neinteles, intr-o perioada de rastriste in acest domeniu! Cu certitudine, anul 2012 va fi total diferit fata de acest an, deoarece criza datoriilor suverane a raspandit infectia, prin contagiune si la fiicele bancilor mama, care sunt obligate sa-si rationalizeze consumul pe pietele emergente, altele sa se intoarca acasa, unele sa-si ajute parintii cu bani autohtoni, iar in cele mai grave cazuri, sa se sacrifice, adica sa se vanda pe bani, pentru a-si salva mamele de la faliment.Probabil statul roman, la fel ca si curajosul si inteligentul explorator industrial Ovidiu Tender, care a cucerit Africa, va incerca probabil sa cucereasca zona Golfului Persic, imbibata pana la refuz de bani cu miros de petrol si gaze, astfel incat sa-si asigure existenta bugetului anului 2012, care altfel sucomba.

Se pune o alta intrebare, daca consider ca statul va reusi anul viitor sa se finanteze de pe pietele externe. Desigur, va reusi, where there’s a will, there’s a way, vorba romanului, insa marea provocare este cu ce costuri. Daca vom avea un stat inteligent, care sa incerce sa foloseasca bani arabi, asiatici, atunci totul va fi in regula! Daca nu, vom folosi bani europeni, cu costuri exorbitante, pentru ca, ce conteaza asa de mult acest pret, oricum il platim noi, cei multi si tacuti si nu cei ce fac imprumuturile.

Insa ca sa patrunzi pe piata asiatica, araba, in special a Golfului Persic, in afara de inteligenta si competenta, mai trebuie sa ai si alte calitati si anume, corectitudinea, cinstea, respectul fata de valori, fata de oameni, indiferent de culoarea pielii acestora, fara de care nu poti trece de scannerele din aeroporturile statelor asiatice sau arabe, care pun un mare accent pe aceste calitati, care, pe la noi, cam lipsesc.Un partener asiatic, arab trebuie castigat prin calitate umana, mai mult decat prin orice altceva, el nu este un simplu birocrat, politruc sau bancher european care sa-ti imprumute statul cu miliarde de dolari, el trebuie sa-ti fie inainte de totul un prieten.

Am incercat sa va impartasesc cateva dintre incertitudinile ce plutesc asupra unei economii romanesti in suferinta, pe care am vrea sa o vedem putin altfel, macar acum, in perioada sarbatorilor de iarna, insa ce pacat, ca aceasta nu tine cont decat de mecanisme, instrumente, echilibre, adica de certitudini si nicidecum de sentimente si emotii.

Poate insa viitorul va fi mai ingaduitor cu economia romaneasca si de ce nu, si cu noi, cei care o populam si de la care cerem prosperitate, daca nu, macar minima supravietuire.

 

 

 

               

Comentarii

Proiectul Rosia Montana

Nu inteleg de ce controversatul proiect GC nu este analizat economic si luata o decizie definitiva care sa fie explicata cu argumente.De exemplu proiectul GC desfasurat conform contractului actual ar aduce Romaniei10 milioane E din taxe si impozite 20 tone de aur in valoare de ....,iar daca am denunta contractul cu GC ar trebui sa platim daune de 20 milioane E si am angaja o firma de exploatare din care am obtine 200 tone aur. As vrea sa vad o astfel de analiza

O Bagadela

La fin du monde est-elle pour 2012, comme le prédisent certaines sectes apocalyptiques ? L’économiste américain Nouriel Roubini, qui avait été l’un des seuls à prédire la grande crise de 2008, l’annonce plutôt… pour 2013.

Explications :

La proximité de 2012 excite les sectes apocalyptiques, selon Miviludes (la Mission interministérielle de lutte contre les dérives sectaires) qui a remis le mercredi 15 juin son rapport annuel. Le scénario du film 2012 (sorti en 2009), qui s’appuie sur une prédiction du calendrier Maya, est pris très au sérieux par certaines sectes apocalyptiques. Le crash financier, survenu la même année que la sortie du film, puis la catastrophe de Fukushima n’ont pas calmé les esprits. Selon le rapport de Miviludes, à l’approche de l’année fatidique, le discours sur la fin du monde « enregistre un regain d’activité sans précédent dans de nombreux pays ».

Mais pour ceux que les scénarios d’apocalypse font sourire, sachez qu’une prédiction a de bonnes raisons de faire trembler pour les années à venir. Cette nouvelle prédiction alarmante ne vient ni d’une secte ni du calendrier Maya. Elle repose sur l’analyse des zones de failles de l’économie mondiale faite par un économiste très sérieux.

Plusieurs zones de failles économiques

Nouriel Roubini surnommé Docteur Doom (docteur catastrophe), est devenu mondialement connu en 2008 quand a éclaté le krash des subprimes. En an avant le déclanchement de cette grande crise, il avait été le seul économiste à prédire ce scénario catastrophe et à alerter le monde. Depuis, on comprend que l’on s’intéresse d’un peu plus près à ses diagnostics. Lors d’une conférence qu’il vient de donner à Singapour, il a prévenu qu’un nouveau cataclysme économique pourrait survenir dans les prochaines années : à partir de l’horizon 2013.

Son diagnostic pessimiste est fondé sur le repérage de plusieurs zones de failles et menaces :

• L’éclatement de la zone euro dans les cinq ans. La zone Euro risque d’éclater selon lui, dans les années à venir car si les pays périphériques (comme la Grèce, le Portugal, l’Espagne) continuent à stagner, l’idée de quitter l’Euro « ne semblera peut-être pas si tirée par les cheveux que ça ». Car quitter la zone euro permettrait à ces pays de restaurer leur compétitivité par une dévaluation massive de leur monnaie retrouvée.

• Le déficit public des Etats-Unis est une autre zone de fracture majeure. Sa dette s’élève à 14300 milliards de dollars ! Comme en écho des prévisions alarmistes de Roudini, Bernanke, le patron de la FED (Réserve fédérale américaine ) lançait le lendemain un signal d’alarme : en demandant un nouvel accord sur le relèvement du plafond de la dette des Etats-Unis, il note le risque pour les Etats-Unis de perdre prochainement leur crédibilité sur les marchés financiers, ce qui entrainerait une remise en cause du dollar comme monnaie de réserve internationale. « Même une brève interruption des paiements sur le principal ou les intérêts de la dette du Trésor pourrait provoquer de graves perturbations sur les marchés financiers et les systèmes de paiement », ajoute Ben Bernanke.

• La Chine est paradoxalement une seconde zone de faille. Elle connaît actuellement un surinvestissement typique de la première phase de décollage d’un pays émergent. Mais le boom économique actuel ne va durer. Comme l’Asie du Sud-est avant la crise de 1997, elle pourrait connaître avec une « probabilité significative » un freinage sévère au alentours de … 2013.

Eclatement de la zone euro, crise de ladette américain, ralentissement de la Chine : sans même parler de la stagnation de l’économie japonaise suite au désastre du Tsunami, les signes de craquement de l’économie s’accumulent selon Nouriel Roubini. Selon lui tout pourrait converger vers une « tempête du siècle » (« perfect storm ») qui surviendrait en 2013.