ROMANIA PERSEVEREAZA IN GRESEALA DE A NU INTELEGE SPIRITUL UNIUNII EUROPENE

Share this
Sambata, 03/09/2011

Ca Romania incearca sa fie ceea ce nu este, cu siguranta ca multi dintre noi au perceput acest aspect, insa l-au trecut in planul doi de gandire si analiza proprie, deoarece, cel putin la nivelul omului inteligent, indoiala este evidenta, in cele mai multe dintre imprejurari.
Ca Romania considera ca poate sta la aceeasi masa de dezbateri si decizii, nu numai fizic, cu Germania, Franta, Italia, M.Britanie, asumandu-si aceeasi pondere in procesul decizional cu acestea, de asemenea reprezinta o exagerare, generate de mult prea dezvoltatul orgoliu national.
Am perceput direct efectul nefast al starii de egalitate cu aceste state, adanc implantat si inoculat in constiinta nationala, dupa anul 2007, cel putin in doua momente si anume la rejectarea Romaniei din programul de admitere in spatiul Schengen, aruncarea peste bordul acestui areal civilizat si in cazul absorbtiei de fonduri europene, cand, la o contributie neta a Romaniei la bugetul UE, de peste 4,5 miliarde euro, sumele efectiv trase, mai bine zis sustrase, vezi Axa 2, suspendata la plata, nu au depasit fatidicul 3 %, valoric nu are rost sa-l mai exprimam, pentru ca ne vom strica efectiv ziua.
Recenta decizie a Germaniei si Frantei, de a crea un Guvern inlauntrul UE, al celor 17 state din zona euro, probabil se constituie si intr-o rezolvare a unei astfel de situatii, cand state, chiar UE, cu PIB uri de marimea cifrei de afaceri a unei companii din statele puternic dezvoltate ale uniunii, isi aroga puteri in neconcordanta cu ceea ce ele reprezinta, in special in planul performantei economice.
O asumare a unei astfel de realitati, dureroase intr-adevar, ca orice realitate care nu place si nu este agreata, ar reprezenta pentru Romania un nou moment de inceput, mai realist, in relatiile cu statele lideri ale UE, care ar putea sa aduca mai mult, in planul prosperitatii economice, pentru o populatie in curs de pauperizare, in urma unor masuri rudimentare si continue de austeritate, singurele raspunsuri ale tarii noastre la criza globala, care au maturat orice intentie de trai decent.
A enumera inca odata marile companii care au plecat din Romania, dezgustate de modul in care au fost tratate si trecute la colt, daca nu aratandu-li-se usa, cu ostentatie si chiar agresivitate, Vinci, Colas, GDF Suez-Franta sau RWE, Mobius BAU AG, din grupul Strabag, Lisega-Germania si altele, nu reprezinta decat un moment de reflectie asupra gestionarii relatiilor economice si nu numai, cu aceste state foarte puternice ale UE.
Insa ce a generat prezentarea de pana acum a acestei situatii, deloc fericite pentru Romania, dimpotriva, cauzatoare de prejudicii, la nivelul intereselor economice ale tarii noastre: asa zisa gasire, de catre Ministerul Economiei, a investitorului pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in persoana companiei BKB Co.Ltd, din Republica Korea, in calitate de lider al consortiului Korea Nuclear.
Presedintele acestei companii declara in urma cu catva timp ca, este sigur ca tehnologia coreeana este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Asa sa fie?
Pe fondul retragerii companiilor din consortiul initial, constituit pentru constructia celor doua reactoare, RWE-Germania, GDF SUEZ-Franta, IBERDROLA-Spania, CEZ-Cehia, nu cunoastem cu certitudine motivele, insa le banuim, in loc sa efectuam o analiza serioasa, profesionista, corecta, pentru a putea identifica motivele reale, care au condus la o asemenea destructurare masiva a consortiului, iata ca alimentam o noua escaladare a relatiilor neconforme ale Romaniei cu liderii UE.
Sa ne punem intrebarea, cu maximum discernamant si responsabilitate: cum primesc oare aceasta veste liderii statelor europene, a caror companii, cu cifre de afaceri aproape de PIB ul romanesc, in orice caz cu mult mai mare decat bugetul Romaniei si cu putere pe masura, au fost nevoite sa paraseasca acest proiect, din cauze demne de o analiza in CSAT ?
Sau cum considera acesti lideri, penetrarea spatiului economic european, intr-atat de “pazit” in ultima vreme, de accederea unor intrusi, ca urmare, in special a crizei economice globale?
Raspunsul este cat se poate de simplu: intrarea in Romania a companiei coreene, care sa faca parte din consortiul, ce va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, nu este agreata, chiar daca nu veti auzi declaratii oficiale pe aceasta tema, din ratiuni de complezenta si diplomatie.
Si daca asa stau lucrurile, de ce nu incercam sa rezolvam situatia creata in mod inteligent, pentru a  nu se creea dificultati economice suplimentare Romaniei?
Sa fie intr-atat de greu sa intelegi spiritul UE, modul acesteia de functionare, cum poti sa te dezvolti economic si tehnologic, intr-un spatiu elitist si profund reglementat, in care cu buna voie ai intrat si esti obligat sa-i respecti regulile ?
Se pare ca da, odata ce incurajam initiative ex UE !
In rest, sa nu suspectam UE de lipsa de reactie! Aceasta va fi si o vom resimti exact atunci cand nu o vom dori!
Inchei cu o intrebare retorica: oare care este cauza sau mai precis, una din cauzele, pentru care investitiile in economia nationala, au scazut cu 8,6% in trimestrul doi al anului  2011 si cu 6,3% in primul semestru al aceluiasi an, fata de perioada similara al unui an greu de criza economica, numai de referinta nu, 2010 ?