Romania se afla in recuperare economica si nu in crestere economica

Share this
Luni, 01/08/2011

"Cresterea economica de 1,5% in 2011 inseamna, in realitate, o recuperare partiala a caderii economice din anii 2009-2010. Daca Romania a scazut in doi ani consecutivi de criza cu 8,5% nu putem discuta de crestere economica, ci doar de o recuperare partiala. Eu nu vad in anii 2011 si 2012 un reviriment extraordinar al economiei", a precizat Ionel Blanculescu.
Acesta considera ca este important sa se tina cont de situatia economica dificila de pe plan international, iar cresterea economica din Romania la nivelul anilor 2011-2012 ar trebui sa se bazeze pe acest aspect.
"Lumea economica globala este intr-o situatie foarte grea, atat in America cat si in tari din Uniunea Europeana. Discutam despre un trend negativ. De altfel, in SUA se asteapta marti aprobarea noului nivel al datoriei publice, care va excede Produsul Intern Brut. Altfel spus, nu asistam la o rezolvare a situatiei economice americane, ci dimpotriva la escaladarea acesteia, in sensul ca in loc sa se aprobe reducerea cheltuielilor de stat se aproba cresterea acestora. Este ca si cum unui drogat american in loc sa-i aplici un tratament de reducere a consumului de droguri, nu faci altceva decat sa-i administrezi si mai multe droguri, peste nivelul maxim de risc", a explicat Blanculescu.
In ceea priveste majorarea salariilor bugetarilor, presedintele firmei de business inteligence considera ca in momentul de fata o astfel de decizie este o greseala imensa. "Economia Romaniei hiberneaza in momentul acesta. Si-a redus functiile, si-a redus cheltuielile, nu face decat sa stagneze. Nu produce nimic deosebit. Subzista. Sa cresti acum salariile in sistemul bugetar nu faci decat sa strici acest echilibru precar care exista in momentul in care economia hiberneaza. Cred ca ar trebui sa se tina cont de parerea presedintelui in ceea ce priveste evitarea masurilor economice populiste", a subliniat analistul economic.
In opinia acestuia, o crestere a salariilor in sectorul bugetar s-ar putea realiza diferentiat, doar in unele sectoare.
"Ar trebui sa se taie salariile cu 50-60% la unele companiile de stat, agentii si institutii guvernamentale si cu aceste procente sa fie crescute cele din educatie si sanatate pentru a evita depopularea de specialisti a acestor doua sisteme. Crestem unde trebuie si scadem acolo unde trebuie, pentru ca altfel deschidem cutia Pandorei. Suntem in totala contradictie cu ceea ce se intampla la nivel internatioanal, unde se reduc cheltuielile bugetare. Romania va fi singura tara in care vor creste cheltuielile bugetare, care vor inflama si inflatia. Consider ca o crestere a salariilor in tot sistemul bugetar este o greseala foarte mare. Daca economia mergea bine si aveam investitii, inclusiv investitii straine, atunci poate ca se putea face acest lucru, dar si atunci in mod diferentiat', a mai adaugat Ionel Blanculescu.
In ceea ce priveste intreprinderile de stat, presedintele firmei de business inteligence considera ca este nevoie de implementarea unor reforme profunde, tinand cont de faptul ca 243.000 de oameni din aceste companii detin un fond de salarii de 3,3 miliarde de euro, iar 1,27 milioane de bugetari au o resursa de 9 miliarde de euro. "Trebuie facut ceva in domeniul companiilor de stat, in special perdante, care, multe dintre acestea reprezinta vehiculul coruptiei si prin care se scurg resurse catre diverse clientele", a subliniat analistul economic, Ionel Blanculescu.

Articol publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres, 01.08.2011