Sub administratia OBAMA, SUA actioneaza gresit in solutionarea crizei economice

Share this
Joi, 28/01/2010

In calitate de economist, anonim, raportat la galeria internationala de profesionisti in acest domeniu,inca de la inceputul mandatului Dvs. am fost un critic fervent al Planului Anticriza pe care l-ati sustinut,motivatia principala constituind-o faptul ca ati mentinut activele toxice in cadrul institutiilor financiare americane si mai mult si mai grav,ati investit multe sute de miliarde de USD, din banii contribuabilului american, in bancile care,ele insele au generat criza financiara.
Suplimentar,ati incurajat investirea fondurilor publice in consum,pentru incurajarea acestuia,netinand seama ca actionati,in mod gresit asupra efectului si nu a cauzei.
V-ati temut de principiul “too big to fail”,invocat de insisi vinovatii de criza financiara,”imbracati” in fel de fel de haine,de la analist de Wall Street la bancher de acelasi cartier,care au devenit astfel gestionarii si profitorii fondurilor publice,destinate salvarii sistemului financiar bancar.
Altfel spus, “calaii” sistemului financiar bancar american, alaturi de suporterii acestora, au devenit personajele principale ale unei piese ieftine de teatru, al absurdului, am putea spune, care s-a derulat in fata opiniei publice mondiale pe tot parcursul anului 2009,transformandu-se in “salvatori”,ceea ce sigur,observam cu amaraciune astazi,s-a dovedit un lucru imposibil,acestia “storcand” de bani sistemul financiar gestionat,mai acatarii decat inainte de criza.
Insa astazi, Domnule Presedinte,cand prin ofensiva Dvs. impotriva vinovatilor de criza financiara fara precedent,in speta a bancilor in cauza,de fapt ati recunoscut esecul planului anticriza initial,atat de blamat de americanul de pe strada,ceea ce este laudabil, va confirm ca ati reintrat intr-o logica economica corecta, reformarea sistemului financiar-bancar american fiind o necesitate pentru intreg mediul economic mondial,ca si extragerea activelor toxice din banci. Acestea ar trebui transferate catre institutii financiare specializate de stat,asa cum de altfel ati mai procedat in perioada 1985-1991,cu ocazia altei crize financiare, nu intr-atat de grava ca cea prezenta  si cum multe alte state ale lumii au facut-o, fiind se pare cea mai eficienta cale de urmat,asigurand-se inclusiv transparenta necesara identificarii clare a vinovatilor de actuala criza economico-financiara.
Din acest motiv,Domnule Presedinte, eu, in calitate de economist anonim, va sprijin demersul, va incurajez, atunci cand altii va blameaza si va considera “antiafaceri”, si va indemn: “Keep on right way!”

Un economist din Romania

Aparut in publicatia Bloombiz, 28.01.2010