TAXA PE STÂLP AR PUTEA AVEA O ALTĂ MODALITATE DE CALCUL, DE ANUL VIITOR - STIRI.TVR.RO

Share this
Luni, 16/06/2014

Nici nu a terminat bine de încasat prima tranşă din taxa pe stâlp, că Executivul se gândeşte să modifice modul de calcul al acesteia. Mediul de afaceri a cerut, de altfel, schimbări care să ţină cont de uzura construcţiilor impozitate, de modul în care sunt folosite, dar şi de valoarea lor reală. Totuşi, noua taxă pe stâlp ar putea intra în vigoare abia la începutul anului viitor.

Cea mai importantă modificare a taxei pe stâlp se referă la valoarea la care se va calcula impozitul.

Există posibilitatea modificării modului de calcul a acestei taxe pe construcţii speciale. Blocul consultativ a propus introducerea unui concept referitor la valoarea netă fiscală în loc de valoarea brută contabilă”, a declarat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului.

Oamenii de afaceri cer însă şi introducerea unor criterii pentru calculul taxei pe construcţii speciale. Iar agricultorii vor ca depozitele, silozurile, rampele şi sistemele de irigaţii să fie exceptate de la plată.

Luna trecută, când s-au depus declaraţiile pentru impozitul pe construcţii speciale, sumele din acte au depăşit un miliard de lei, dublu faţă de prognoza din buget. Banii se plătesc în două tranşe, în mai şi în septembrie.

Abia în toamnă, Guvernul va face o analiză a impactului real al taxei.

Asta nu este clar, ce procent din taxele respective se va regăsi în preţuri. Procentul poate să fie oriunde între zero şi sută la sută, şi asta o vom vedea după o perioadă de timp. Ceea ce pot să vă spun despre taxa de stâlp este ceea ce am discutat şi cu mediul de afaceri, este că continuăm un dialog cu ei să găsim o formulă mai bună pentru anul 2015”, a declarat Oana Petrescu, ministrul Finanţelor

Finanţele au estimat că încasările din impozitul pe construcţii speciale vor ajunge la un miliard şi jumătate de lei în acest an. Totuşi, în buget s-au prevăzut de trei ori mai puţini bani, pentru că statul nu se aşteaptă să încaseze de la toate firmele.

Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora. Se aplică pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companiile care deţin astfel de construcţii, în special din domeniul energetic.

http://stiri.tvr.ro/taxa-pe-stalp-ar-putea-avea-o-alta-modalitate-de-cal...