TESTAMENTUL POLITIC AL PRESEDINTELUI SUA, BARACK OBAMA

Share this
Sambata, 10/09/2011

Presedintele american Barack Obama a ratat si ultima ocazie de a demonstra ca este un presedinte rational si as spune si inteligent.

Ultimul plan anticriza sau de relansare a economiei sau de sprijin al acesteia, anuntat de inca presedintele american in functie, presupune nimic altceva, decat continuarea agresarii bugetului federal, aflat intr-o situatie dificila, cum nici in razboaiele purtate de marea superputere militara, nu a fost.

De aceasta data, se va mari expunerea acestui buget cu aprox. 447 de miliarde USD, suma solicitata Congresului, a fi injectata, pentru a nu stiu cata oara, in mod gresit, in economia SUA.

Nota de plata totala achitata de SUA, pentru asa zisa reconstructie economica post criza, ajunge astfel la aprox.1700 miliarde USD si poate continua pe aceeasi nota, mult timp de acum incolo, in lipsa unor rezultate notabile, mult asteptate de societatea americana.

Nu as acorda atat de multa importanta masurilor economice luate de administratia Obama, nu mi-as consuma atat de mult timp cu analizele acelui sistem economic, daca nu ar influenta destul de mult comportamentul si actiunile liderilor UE si in speta si ai tarii noastre, care se inspira mai mult decat ar trebui din modelul adoptat de administratia americana.

De altfel, in ianuarie 2010, imediat dupa ce am descifrat mecanismul economic gresit, pus in aplicare de noul presedinte american de atunci, Barack Obama, care ar fi fost destinat limitarii efectelor crizei economice si financiare, i-am transmis acestuia o scrisoare deschisa, pe care o prezint mai jos, de actualitate si astazi.

Sa incercam sa descifram economic esenta noului plan al presedintelui american.

Nu introducem in analiza cele 1200 de miliarde de USD, eliberate de FED pentru, sintetic afirmand, recompensarea autorilor crizei economice americane, devenite globale. In loc ca acestia, persoane si corporatii, sa ajunga in fata justitiei americane, se aude ca s-ar putea intampla totusi aceasta minune, dimpotriva, au fost sprijiniti cu fonduri publice, pentru acoperirea gaurilor negre produse, in defavoarea cetateanului simplu american, pe umerii caruia s-a pus greul crizei si care astazi a ajuns deprimat, trist, descurajat, demotivat, furios, departe de spiritul “ the american dream “, pe care mai degraba il regasim pe strazile Shanghaiului, decat pe cele ale New Yorkului.

Si atunci, in mod eronat, s-a precizat ca destinatia sumelor imense de bani publici aruncati, ar trebui s-o spun, in economie, insa mai bine nu o spun, o reprezinta incurajarea consumului, recuperarea economiei si reluarea cresterii economice.

Conceptul fundamental de crestere economica, o dilema de pe malurile Potomacului, pana pe cele ale Dambovitei, reprezinta de fapt sediul materiei, " punctul  zero “, de la care trebuie plecat, pe drumul actiunii guvernamentale, fie ca ne referim la administratia americana, fie la altele.

O spun pentru cei care au capacitatea sa inteleaga, cresterea economica, oriunde s-ar putea produce aceasta, este o rezultanta a aplicarii inteligente a unui cumul de factori economici si nu un vector al dislocarii sau risipirii de resurse bugetare, adica de bani publici, din bugete federale sau nationale, atat de vlaguite de incompetenta si cinismul celor care vremelnic le gestioneaza.

Nu vi se pare ciudat si oripilant in acelasi timp ca, toate discutiile guvernamentale, vizand cresterea economica postcriza, de la vest la est, pe mii si mii de km, se rezuma numai la “ cum sa dam de la buget “, “ cum sa bagam cat mai adanc mana in acesta “?

Ce promite noul plan al presedintelui Obama, de fapt un medicament si nu un remediu definitiv, asa cum consemneaza sectorul privat din SUA: pe de o parte, o reducere a impozitului pe salarii, adica o extindere a reducerii deja existente de 2 %, pana la 3,1 %, pe de alta parte, alte scutiri de plata, pentru impozitele angajatilor si unele diminuari pentru angajatori, suma totala implicata fiind de 375 miliarde USD.

Totodata, alte 105 miliarde USD ar urma sa goleasca bugetul federal, pentru un program de asa zisa finantare a infrastructurii.

Se mai vorbeste depre o extindere de beneficii pentru someri, de peste 49 miliarde USD si cred ca deja vorbim de prea multe sute de miliarde de USD, pentru a nu ne da seama ca, suntem martorii aplicarii unui program, fara niciun fel de efect benefic, asupra cresterii economice americane.

Cresterea economica este un efect al aplicarii unor masuri inteligente, a unui mix de politica bugetara, monetara, financiara si de multe alte genuri, care nicidecum nu vizeaza cheltuirea, irosirea resurselor bugetare, ci dimpotriva, prin politici anticiclice economice, intarirea, revigorarea acestora, astfel incat sa redea echilibrul, atat de necesar macroeconomic, baza oricarei reveniri sau recuperari, ale oricarei economii, indiferent de gradul acesteia de capitalizare.

Nu degeaba exista principiul de aur al gestiunii bugetare, care se incearca a fi legiferat, in constitutiile statelor europene responsabile. La actualul buget american, nu numai ca nu putem sa aducem in discutie acest principiu, insa cred ca, tot la nivel de principii, constructia bugetara federala nu ar fi depasit faza de fier, ce sa mai vorbim despre aur!

Noul plan Obama, de revenire economica si ultimul, din punctul meu de vedere, eronat bineinteles si acesta, la fel ca si celelalte,  anterioare, se constituie in testamentul politic al presedintelui american. Orice previziune economica competenta  ne va confirma faptul ca suma de aproape jumatate de trilion de USD, pe langa impactul devastator pe care o va avea asupra bugetului federal american, nu va produce in niciun fel cresterea economica asteptata.

Aplicarea acestui nou program eronat, asociat presedintelui Obama, intr-o perioada electorala, se constituie intr-o arma letala, la dispozitia alternativei republicane, care nu va pierde ocazia de a o folosi in lupta politica din anul 2012.

Domnule Presedinte Barack Obama, ati pierdut ultima ocazie, pentru a nu va intrerupe, dupa 4 ani, prezenta, in istoria iubitei Dvs, Uniuni a Statelor Americane!

Ati rasarit ca o stea si apuneti ca un rest de meteorit, prabusit in simpatia publica americana, cum niciun alt presedinte american nu a facut-o pana in prezent !

 

28.01.2010

 SCRISOARE DESCHISA CATRE Dl. BARACK OBAMA, PRESEDINTELE S.U.A.

Domnule Presedinte,

In calitate de economist, anonim, raportat la galeria internationala de profesionisti in acest domeniu, inca de la inceputul mandatului Dvs. am fost un critic fervent al Planului Anticriza pe care l-ati sustinut, motivatia principala constituind-o faptul ca ati mentinut activele toxice in cadrul institutiilor financiare americane si mai mult si mai grav, ati investit multe sute de miliarde de USD, din banii contribuabilului american, in bancile care, ele insele au generat criza financiara.

Suplimentar, ati incurajat investirea fondurilor publice in consum,pentru incurajarea acestuia,netinand seama ca actionati, in mod gresit asupra efectului si nu a cauzei.

V-ati temut de principiul “too big to fail”, invocat de insisi vinovatii de criza financiara, ”imbracati” in fel de fel de haine, de la analist de Wall Street la bancher de acelasi cartier,care au devenit astfel gestionarii si profitorii fondurilor publice,destinate salvarii sistemului financiar bancar.

Altfel spus, “calaii” sistemului financiar bancar american,alaturi de suporterii acestora, au devenit personajele principale ale unei piese ieftine de teatru, al absurdului,am putea spune, care s-a derulat in fata opiniei publice mondiale pe tot parcursul anului 2009,transformandu-se in “salvatori”, ceea ce sigur,observam cu amaraciune astazi, s-a dovedit un lucru imposibil,acestia “storcand” de bani sistemul financiar gestionat, mai acatarii decat inainte de criza.

Insa astazi, Domnule Presedinte, cand prin ofensiva Dvs. impotriva vinovatilor de criza financiara fara precedent,in speta a bancilor in cauza, de fapt ati recunoscut esecul planului anticriza initial,atat de blamat de americanul de pe strada, ceea ce este laudabil, va confirm ca ati reintrat intr-o logica economica corecta, reformarea sistemului financiar-bancar american fiind o necesitate pentru intreg mediul economic mondial, ca si extragerea activelor toxice din banci. Acestea ar trebui transferate catre institutii financiare specializate de stat, asa cum de altfel ati mai procedat in perioada 1985-1991, cu ocazia altei crize financiare, nu intr-atat de grava ca cea prezenta  si cum multe alte state ale lumii au facut-o, fiind se pare cea mai eficienta cale de urmat,asigurand-se inclusiv transparenta necesara identificarii clare a vinovatilor de actuala criza economico-financiara.

Din acest motiv,Domnule Presedinte, eu,in calitate de economist anonim,va sprijin demersul,va incurajez, atunci cand altii va blameaza si va considera “antiafaceri”, si va indemn: “Keep on right way!”

                                                                               Un economist din Romania.

 Nota datata 10.09.2011:

 Ofensiva de care vorbeam in scrisoare s-a dovedit mai apoi, apa de ploaie, presedintele american nereusind sa contribuie la aducerea, macar a unui singur practicant de Wall Street, in fata justitiei !

 

 

Comentarii

Nici nu avea cum sa aduca pe

Nici nu avea cum sa aduca pe cineva de pe WS in fata justitiei atat timp cat ei sunt fata oficiala a celor ce decid ce se intampla.
Obama e purtatorul de cuvant.
There is no such American dream.
Toate bune!

The american dream

Rationament corect! Blanculescu.