VA ROG, PUTINA DECENTA, CAND VA DATI CU PAREREA DESPRE ECONOMIA ROMANIEI!

Share this
Duminica, 22/01/2012

 

Din ce in ce mai des, incurajat probabil si de protestele de strada din Romania inceputului de an 2012, se afirma ca masurile de austeritate adoptate de autoritatile romane au salvat economia tarii de la dezastru. Nimic mai fals, mai pervers, mai deranjant!

Dimpotriva, masurile de austeritate au afectat economia Romaniei, iar daca este sa spunem ce au salvat, acela este sistemul de stat, bugetofag, clientelar, risipitor.

Am sacrificat economia Romaniei pentru a salva un sistem de stat hodorogit, viciat, nerestructurat, cu rezistenta teribila la pierderea privilegiilor.

Cum altfel putem considera principalele masuri de austeritate: cresterea TVA cu 5 puncte procentuale, adica cu peste 26%, de la 19% la 24%, cum se poate spune ca o astfel de masura a salvat economia nationala? Cresterea in general a fiscalitatii, pe diferite directii, aceeasi intrebare retorica, cum poti sprijini economia prin crestere de taxe si impozite, cand toate manualele de teorie financiara spun ca mediul economic este sprijinit de reducerea fiscalitatii?

Reducerea dramatica a nivelului salarizarii in sistemul bugetar, fara niciun fel de analiza de impact si de oportunitate asupra domeniilor atinse, demotivand intreg sistemul si lasand neatinse sectoare intregi de activitate:companii de stat, agentii si institutii de stat, banci de stat, autoritati de reglementare si supraveghere si cate si mai cate, fundamentand, daca mai era nevoie, principiul potrivit caruia, povara crizei nu a fost impartita in mod just, echitabil, pe umerii tuturor membrilor societatii, ci numai pe spatele celor defavorizati, fara aparare si in special fara forta de reactie:sanatate, educatie, pensionari, mame cu copii, handicapati, nu mai continui, ca mi se pare jenant sa intinez, chiar si pe hartie, prin aceasta enumerare, suferinta celor care au suportat si suporta in continuare efectele crizei.

De aici si furia si indignarea populatiei, evidenta in cadrul protestelor aflate in plina desfasurare.

Cresterea fara precedent a gradului de indatorare publica, ca urmare a lipsei de competenta si curaj in a genera, prin proiecte investitionale si alte actiuni similare, resursele financiare necesare bugetului de stat, afectand, printr-o concurenta neloiala, pe care cu certitudine Consiliul Concurentei nu o va investiga, domeniul creditarii economiei, prin faptul ca bancile au preferat sa finanteze statul decat mediul economic.

Cresterea cheltuielilor statului, nu pe proiecte de investitii, ci pe consum propriu, ineficient, incriminat de rapoartele Curtii de Conturi, care au evidentiat un adevarat dezastru in ceea ce priveste gestionarea celor aprox 40 miliarde de euro, anual, bugetul de stat al tarii noastre, in anii 2008, 2009 si 2010.

Despre mediul privat, nici nu mai vorbesc, el a fost afectat din prima zi de criza, din ianuarie 2009, nici astazi, dupa 3 ani de suferinta, nu exista nici macar o singura masura luata de stat care sa-i domoleasca durerea.

Asa ca, recomand mai multa decenta atunci cand vorbim despre economia Romaniei.

Nu exista nicio masura de austeritate care sa fi contribuit la salvarea economiei, subliniez, nici macar una, ci dimpotriva, toate masurile de austeritate au afectat nefericita economie nationala, care se incapataneaza sa reziste, sa nu moara si odata cu ea, intreaga Romanie.

La sfarsitul anului 2011, am caracterizat intr-un anume fel economia Romaniei, cum veti vedea mai jos, intr-un interviu acordat Business 24.

Astazi, unul dintre idolii mei, economistul american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, afirma, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca "tarile din zona euro au semnat un pact de sinucidere colectiva (nota mea:la care a aderat si Romania). Inasprirea politicii financiare este o greseala. Acest lucru va duce la colapsul economiilor lor.( nota mea: si a celei romanesti)

Consultantul financiar Ionel Blanculescu apreciaza ca economia Romaniei se afla in depresie, "obosita, bolnava si dezamagita", dupa 3 ani de criza. In opinia sa, economia romaneasca se pregateste sa intre in cel mai greu an al acesteia, 2012.

Consultantul financiar Ionel Blanculescu precizeaza, intr-un interviu pentru Business 24, ca economia Romaniei, daca ar putea, s-ar sinucide. Specialistul parafreaza expresia unui om politic si spune ca "economia se stinge".

Consultantul financiar mai adauga ca "supravietuirea" a fost starea care defineste economia anului 2011 si ca perspectivele pentru anul viitor sunt negative.

Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza ?

Obosita, dezamagita, bolnava, in depresie. Daca ar putea apela la sinucidere, ar face-o. Economia Romaniei este pregatita sa intre in cel mai greu an al acesteia, de dupa cei 3 deja trecuti, anul 2012. Mai mult, anul 2011 este considerat, mai mult sau mai putin serios, cel mai bun an din urmatorii 15.

Speram sa nu fie asa, insa crizele multiple, ce lovesc fara indurare economia mondiala si in special cea a UE, ne-ar putea face sa dam crezare unei astfel de asertiuni. As mai adauga o alta expresie, a unei personalitati economice romanesti si anume, economia Romaniei se stinge!

SA-L CREDEM PE JOSEPH STIGLITZ, PENTRU CA STIE CE SPUNE, MASURILE DE AUSTERITATE NU AU SPRIJINIT, NU SPRIJINA SI NU VOR SPRIJINI ECONOMIILE NATIONALE!

Si atunci, de ce continuam sa ne mintim, sa ne convingem de o prostie atat de evidenta?

Romania a adoptat masuri de austeritate cerute de FMI, pentru un acord care nu era necesar tarii noastre, care ne-a fost bagat pe gat de finanta internationala, pentru a-si recupera de la BNR parte din rezervele minime obligatorii (RMO), necesare bancilor straine prezente in tara noastra, pentru ca altfel, cum ne explicam faptul ca respectivul acord a fost conditionat de reducerea RMO de la 40% la 20%, ceea ce s-a si intamplat de fapt, acordand multe miliarde de euro din visteria BNR acestor banci, ca un balon de oxigen strict necesar lor, insa in dauna interesului national, intr-un moment atat de prost ales. Acordul FMI a venit sa compenseze aceste miliarde de euro, insa cu ce pret, al suferintei nationale!

Ar fi fost suficiente masuri de disciplinare financiara si fiscala, in ceea ce priveste gestionarea banului public si inghetarea pe perioada crizei a cheltuielilor statului, concomitent cu folosirea foarte judicioasa, chibzuita si eficienta a resurselor financiare bugetare.

Drama Romaniei, in aceasta perioada de criza economica globala este ca si-a creat de una singura o criza economica si mai aspra, care a afectat-o profund, in loc sa profite de oportunitatile generate de marea criza, care ar fi putut-o proiecta pe locuri cu mult mai in fata in clasamentele economice europene, cu efecte dintre cele mai benefice asupra unei populatii triste, nefericite, defavorizate, cu un nivel de trai precar si cu batrani care pleaca prea repede dintre noi.

 

 

 

Comentarii

Imi place foarte mult

Imi place foarte mult motto-ul dumneavoastra. Cand v-am descoperit am simtit ca "ceea ce vedeti dincolo de aparente" veti impartasi, iar eu am sa va inteleg perfect intrucat, probabil, ne aflam cam in aceeasi zona de perceptie.
Va felicit pentru acest articol. Sincera sa fiu l-am citit pe Stiglitz in "Triumful lacomiei" si nu mi-a placut ideea ca va creste interventia statului in economie. Refuzam sa accept mesajul lui pentru ca ma gandeam cu groaza la ce se intampla in Romania. Dumneavoastra ati punctat frumos si detaliat "succesurile" statului nostru.
Ce ne facem totusi cu cei care cred ca "formula Romaniei de iesire din criza" este una de succes si a ajuns sa "aiba recunoastere la nivel international"? Cunosc persoane bine infipte in multinationale, economisti amatori care sustin ca Romania va fi un model pentru tarile europene aflate in criza! Sa ne rugam sa-i lumineze Dumnezeu sau sa-i faca mai buni? In dialog cu ei metoda argumentatiei si a exemplificarii nu functioneaza!

Adriana

Stiglitz

Buna ziua, Adriana

Mi-ar face placere sa intru in legatura cu tine, pe subiectul de mai sus. Imi poti trs o adresa de e-mail?

Blanculescu

teoretic impecabil...

...practic insa, exista vointa politica pentru a se lua masurile necesare diminuarii evaziunii si fraudei ? Ma refer la oricare formatiune politica existenta...

luc

1. Apropo de imprumuturile de la FMI si UE. Am inteles ca o ft mica parte din aceste sume s-au dus la finante, restul la REZERVELE BNR. Nu stiu cum sa zic... e ca si cum v-ati imprumuta doar ca sa aveti mai multi bani in casa, bani care genereaza un cost. Practic va puneti sluga la creditor doar pt ca vreti sa aveti un surplus.

2. In alta ordine de idei. Vad ca toate (sau aproape toate) tarile sunt datoare-vandute. Catre cine? Acel creditor universal de unde are bani ca sa dea? Nu cumva doar ii fabrica din tastatura? Chiar va apreciez unele comentarii, sunt pertinente, as fi foarte curios ce parere aveti de acest aspect. Poate cand mai ajungeti la tv la un talk show, ar fi un subiect de dezvoltat.

3. Si in alta ordinde de idei. Apropo de evaziune. Ati sustinut ca evaziunea sa fie tratata ca si o crima. Cuvantul "crime" din engleza se poate traduce si cu "delict". Iar delict este si acum.