ZIARUL BURSA FACE VALURI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN - CRIN ANTONESCU CERE DEMITEREA LUI BLANCULESCU - BURSA

Share this
Vineri, 04/04/2014

 *  Update 11:17 Antonescu: "Declaraţiile lui Blănculescu sunt absurde"
     Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a cerut, astăzi, premierului Victor Ponta să îl demită pe consilierul onorific Ionel Blănculescu, calificând drept "absurde" declaraţiile domnului Blănculescu acordate ziarului BURSA, referitoare la riscul ca ţara noastră să devină ţinta unui atac militar.

"Domnul Blănculescu deţine calitatea de consilier al prim-ministrului. Din această perspectivă, declaraţiile mi se par extrem de grave. Îl rog pe domnul prim-ministru să îl destituie din funcţie pe domnul Blănculescu. În caz contrar, domnul Victor Ponta dovedeşte că împărtăşeşte acest tip de declaraţii", a spus Antonescu.
     Domnia sa a adăugat că toate manevrele militare despre care a vorbit Ionel Blănculescu au fost încuviinţate de autorităţile române.
     "Noi nu credem că instalaţiile militare, toate aceste lucruri care sunt făcute în perfectă legalitate, pe care România le susţine, de care România beneficiază, nu sunt de natură să ofere condiţiile necesare unor proiecte economice", a explicat Antonescu.
     Liderul liberal a mai spus că Ionel Blănculescu poate să facă "orice formă de protest legală" împotriva NATO, dar nu o poate face în calitate de consilier al premierului fără ca şeful Executivului să reacţioneze în această problemă.
     Crin Antonescu a detaliat: "Cerem prim-ministrului Victor Ponta să-l elibereze pe domnul Blănculescu din calitatea de consilier, fără ezitare, imediat, considerând că în caz contrar îşi asumă, împărtăşeşte acest tip de declaraţii. (...) Domnul Blănculescu poate să creadă orice, poate să afirme convingerile sale, poate să intre şi în greva foamei, poate să facă orice formă de protest legală, împotriva manevrelor militare americane de la Deveselu sau din altă parte pe glob. Nu o poate face, însă, în calitate de consilier al primului ministru, fără ca primul ministru să fie implicat în această chestiune".
     "Îmi exprim mâhnirea că reacţia prim-ministrului nu a venit imediat după ce declaraţiile au fost făcute publice", a conchis Crin Antonescu.
     ---
     Declaraţiile făcute de Ionel Blănculescu pentru ediţia de miercuri a ziarului BURSA pe marginea suplimentării efectivelor militare de la baza americană Mihail Kogălniceanu, au făcut valuri în Parlamentul European, Sebastian Bodu, europarlamentar, solicitând premierului Victor Ponta să-l demită pe Ionel Blănculescu din funcţia de consilier onorific pe care o deţine.
     Într-o scrisoare deschisă trimisă, ieri, primului ministru şi preluată de mass-media, europarlamentarul arată: "Având în vedere recentele declaraţii iresponsabile ale consilierului dumneavoastră onorific, Ionel Blănculescu, referitoare la inoportunitatea consolidării calităţii României de membru al NATO, va solicit în mod public să renunţaţi la serviciile lui. Este inadmisibil ca, odată cu aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO şi în contextul în care stabilitatea zonei noastre este ameninţată militar de o Rusie din ce în ce mai agresivă, un consilier al premierului să facă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa singurului punct de sprijin al securităţii naţionale. Afirmaţia domnului Blănculescu, conform căreia consolidarea calităţii noastre de ţară-membră a NATO ne transformă într-o < ţintă perfectă pentru un atac militar > este de natură să ridice semne de întrebare în cancelariile aliaţilor noştri cu privire la angajamentul dumneavoastră ca premier, şi, implicit, al României, faţă de alianţa politico-militară care ne garantează integritatea frontierelor.
     În cazul în care nu veţi da curs acestei solicitări, vă atrag atenţia că implicit validaţi afirmaţiile consilierului dvs., punând România în situaţia de a fi privită ca un membru instabil.
     În acest context, va aduc la cunoştinţă că ambasadorului nostru la NATO i-au fost deja solicitate explicaţii care l-au pus într-o poziţie diplomatică mai mult decât jenantă. Nu uitaţi că articolul 5 din Tratatul Nord Atlantic prevede nu doar dreptul unui stat membru de a fi apărat de toate celelalte ci, implicit, şi obligaţia de a participa la apărarea altuia, iar afirmaţiile consilierului dumneavoastră vor fi automat interpretate că o dezangajare a Româ¬niei ce poate periclita solidaritatea care uneşte membrii NATO".
     În acest context, menţionăm că Ionel Blănculescu ne-a comentat pe marginea subiectului în calitatea sa de analist economic, aşa cum Ziarul BURSA i-a solicitat, nu de consilier al primului ministru.
     Redăm mai jos întreaga declaraţie pe care domnia sa a făcut-o pentru ediţia de miercuri a Ziarului Bursa:
     "Două evenimente majore au interferat în ziua de ieri (n.r. marţi), 01.04.2014, într-un mod nefericit, din punct de vedere al interpretării. Sărbătorirea a 10 ani de la intrarea în NATO şi solicitarea Ambasadei SUA din România, de extindere a numărului de militari locaţi în ţara noastră cu 600 şi a tehnicii aferente cu avioane de luptă, cu certitudine ca reacţie la situaţia din Crimeea/Ucraina/Federaţia Rusă.
     Dacă despre apartenenţa României la NATO numai cuvinte de laudă, fiind ministru în Guvernul care a avut privilegiul să conducă ţara noastră în acest elitist club militar şi de securitate, despre suplimentarea efectivelor americane, în acest moment complicat pentru existenţa părţii noastre de lume, comentariile şi poziţiile de fericire şi împlinire naţională mi se par deplasate.
     Scutul antirachetă de la Deveselu şi acum escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenţa manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România, nelipsită de acum încolo din niciun plan de atac armat, de pe nicio hartă militară.
     Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de creştere economică, nivel de trai sporit şi de educaţie, desigur nu militară.
     Mai multă cumpătare, realism şi judecată nu strică unei naţiuni atât de fracturate şi suferinde". 

http://www.bursa.ro/?s=politica&articol=234101